Lambertus' Baba Ganoush

Lambertus' Baba Ganoush

Omschrijving

Baba Ganoush is origineel zonder kikkererwten, maar ik maak 't met. Het maakt het nét even wat volwaardiger en voedzamer en beter te gebruiken als complete spread.

De aubergines rooster je eerst in een zalige marinade van rijkelijk goede olijfolie, Lambertus' kruidenmix, verse knoflook en zoete sojasaus. 

Als laatste nog een potje zongedroogde tomaatjes er door, wat 't nog een extra twist geeft.

Dit is er eentje om vaak te maken en/of op voorraad te hebben deze zomer!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden op bovengrill functie.

  2. Snijd de aubergines in lengterichting in plakken van ca. 1,5 cm dik en wrijf alle plakken rondom in met zout. Laat even staan.

  3. Meng ondertussen 50 ml zoete sojasaus met 75 ml olijfolie, 2 teentjes vers geperste knoflook, en 1 volle theelepel Lambertus' kruidenmix.

  4. Dep de aubergine plakken droog en prik rondom met een vork vol gaatjes. Bestrijk nu met een kwast de plakken rondom met de marinade, leg ze op een bakplaat met bakpapier 30 min in de oven.

  5. Kook ondertussen de kikkererwten in 10 minuten gaar en giet af (ook al komen ze uit blik, ze kunnen nog wel even een 'knauw' gebruiken is mijn ervaring ;-)).

  6. Als de aubergines gaar zijn, staafmix je ze met de kikkererwten, 2 eetlepels witte tahin, sap van 1 citroen én de olie van de zongedroogde tomaatjes. Mix tot een mooie grove massa.

  7. Nu voeg je de tomaatjes toe en staafmix je nogmaals kort zodat de tomaatjes nog in mooie grove stukjes zicht- en proefbaar zijn.

Bewaar- en serveertips: Nu heb je lekker veel baba ganoush. In de koelkast een paar dagen houdbaar. Doe de rest in de vriezer, dan heb je een lekker voorraadje.

Garneer met verse koriander en sesamzaadjes. Heerlijk bij lunch op cracker of toast brood, BBQ, bij de borrel, maar ook als side bij een zomerse maaltijd. Het is gewoon erg lekker, zeer voedzaam en veelzijdig.