Rineke Dijkinga's verrassende Lupineburgers

Rineke Dijkinga's verrassende Lupineburgers

Omschrijving

Rineke Dijkinga is al net zo passioneel over eerlijk en voedzaam eten van dichtbij als wij. Ze inspireert ons met Lupineburgers die je van gedroogde Lupine van Klaas-Jan en zijn collega boeren op GAOS maakt.

Even goed wellen (kost geen tijd en energie) is het devies. Daarna 10 minuutjes doorkoken en een aantal uur weg zetten in de Hooikist (of je bed) en gaar zijn ze. Geen zin, je kunt ze ook in glas kopen of gemengde bonen gebruiken. 

Door de neutrale smaak ideaal om dit er zelf nog aan toe te voegen.

Onder het mom van lekker met onze boeren mee experimenteren; koop ook een zakje lupine van GAOS en ga aan de slag! Meer informatie en inspiratie over Lupine vind je hier

Bereidingswijze

  1. Als je lupine uit een glazen potje gebruikt, spoel dan goed af tot alle schuim verdwenen is. Als je gedroogde lupine of bonen gebruikt, week deze dan minimaal 24 uur. Je kunt ze ook langer weken en tussendoor het water verschonen. Dit verbetert de verteerbaarheid en verkort de kooktijd. Kook ze vervolgens in ca. 1,5 uur zachtjes gaar of breng ze ca' 10 minuten aan de kook, waarna je ze ca. 4 uur lang in de hooikist (of bed met lekker veel dekens) zet.

  2. Pureer of stamp de lupine of bonen na de gaartijd. Maal de noten en wortel (of ander gekozen groente) na elkaar in de foodprocessor fijn. Hier en daar wat grove stukjes is prima.

  3. Doe alle ingrediënten, behalve de eieren, in een ruime kom en kneed tot een smeuïg geheel. Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe.

  4. Als het goed op smaak is, voeg je de eieren of de psylliumvezels toe. Kneed goed door elkaar.

  5. Verwarm de oven voor op 140 graden. Maak 6 burgers met behulp van een uitsteekvormpje van 8 cm Ø. Druk de burgers goed aan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

  6. Plaats de bakplaat in de oven en bak in circa 35-45 minuten goudbruin en gaar.

Serveertips: Besprenkel vlak voor het opdienen met wat lekkere pompoenpit-, walnoot- of olijfolie. En dien er een lekkere stamppotje bij op. Bijvoorbeeld andijviestamppot. Ook lekker op een spelt- of pitabroodje met gebakken uitjes, eigengemaakte knoflooksaus en een toef groene slablaadjes.

Recept: Rineke Dijkinga