Pasen '24: Yvette's Glutenvrij Maïs Uienbrood

Pasen '24: Yvette's Glutenvrij Maïs Uienbrood

Omschrijving

Yvette van Boven: Dit is een ovenboek. Nu weet ik dat voor de ene bakker de aangegeven baktijd wat aan de korte kant is en bij de ander het juist langer moet dan aangegeven. Dat kan kloppen. De ene oven is nu eenmaal sneller dan de andere. Of hij wordt veel heter dan op de buitenkant staat. Na jarenlange ervaring ben ik erachter dat de enige temperatuur waarop u kunt vertrouwen, de temperatuur is die u in de oven zelf meet. Een oventhermometer van pakweg 3 euro koopt u bij een winkel als Blokker. En vertrouw ook vooral op uzelf: trek iets voor de voorgestelde baktijd de oven open en beoordeel, is het al goed? Of moet het iets langer? Een baktijd is altijd 'bij benadering'. Daarom is bakken zo leuk en soms ook lastig. Maar ervaring helpt. Daarom een recept voor het lekkerste brood dat ik ooit at bij de barbecue. Om te oefenen.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een cakevorm in en bekleed hem met bakpapier. Vet dat ook in.

  2. Smoor de uien in 2 eetlepels olijfolie tot ze glazig zijn. Laat ze iets afkoelen.

  3. Meng alle droge ingrediënten met elkaar en kluts de eieren met de melk en de 3 eetlepels olijfolie apart. Schep de gesmoorde uitjes en de maiskorrels door het bloemmengsel en giet het eimengsel erbij. Roer kort tot alles is gemengd. Niet kloppen!

  4. Giet het beslag in de vorm, bestrooi met chilivlokken en bak het brood ongeveer 45 minuten tot de zijkanten loskomen van de vorm en een prikker, nadat je die er hebt ingestoken, er weer droog uitkomt.

Recept: Yvette van Boven

Koken en Fotografie: Kruimel.