- Meng met de hand of met de keukenmachine alle droge ingrediënten.
- Voeg de bouillon in gedeeltes toe, tot u een iets korrelig deegje hebt. Kneed er een bal van – niet schrikken, het deeg is vrij plakkerig – pak die strak in in vershoudfolie en laat een halfuur – of langer – rusten in de koeling.
- Knijp de aubergine even uit om het ergste vocht kwijt te raken. Fruit in een ruime pan de aubergine een paar minuten met een beetje olie. Voeg verse kerstomaatjes, knoflook en tijm toe.
- Schud goed om en draai na 2 minuten het vuur uit. Rasp er Parmezaan over, en meng met basilicum en de helft van de mozzarella door de aubergine. Maak op smaak met flink peper en, denk aan de kaas, waarschijnlijk niet zoveel zout.
Deegrecept:
- Haal het deeg uit de koeling en verdeel het in 10 porties. Vet taartvormpjes van circa 5 centimeter hoog in en bekleed ze met deeg (bewaar een deel om straks de bovenkant mee af de dekken). Het deeg werkt als kruimeldeeg; het is niet uit te rollen, dus u moet het met de vingers in de vorm duwen, eventueel met vochtige handen.
- Vul de deegbakjes tot net onder de deegrand met aubergine, verdeel de laatste mozzarella erover en kruimel er vervolgens een laagje deeg op. Zet in een oven van 200 °C en bak de maistaartjes in ongeveer 25 à 30 minuten gaar en goudbruin.
Variatiestips van Mari Maris: "Je kunt allerlei vullingen verzinnen voor de maisbakjes, bijvoorbeeld in de keukenmachine tot grof meel gedraaide rauwe broccoli met wat knoflook, flink peper en een beetje (blauwe) kaas. Of gesmoorde uien met komijn. Of maak er een heruitgevonden chili sin carne van, met een vulling van gare bonen in een kruidige, redelijk droge tomatensaus."