Makreelkoekjes met Piccalilly-mayonaise

Makreelkoekjes met Piccalilly-mayonaise

Omschrijving

Koekjes is nou niet echt iets wat je verwacht in combinatie met vis. In dit geval is het meer de vorm die op een koekje lijkt, dan de smaak! Deze hartige 'koekjes' zijn snel gemaakt, en vooral leuk om met je kinderen te maken (het is nogal een smeerboel werk). Bovendien wil ik laten zien met dit recept, dat mayonaise maken super makkelijk én lekker is!

Receptuur: Hjalmar Vogel

Fotografie: Hjalmar Vogel

Bereidingswijze

Voor de Piccalilly-Mayonaise:

  1. Wrijf een kom in met een halve citroen (dit is om de kom te ontvetten)
  2. Voeg in de kom de volgende ingrediënten toe, en klop ze tot een samenhangende massa:
    • 2 eidooiers
    • 1 el mosterd
    • Peper/zout 
    • Sap van de halve citroen
  3. Nu komt het echte spierballenwerk!
  4. Voeg druppel voor druppel, al kloppend (in 1 richting!) de zonnebloemolie toe
  5. Naarmate de olie sneller wordt opgenomen, kun je ook steeds iets sneller gieten
  6. Zodra de olie volledig is opgenomen, of als je vindt dat de mayonaise dik genoeg is voeg je de piccalilly toe
  7. Eventueel kun je ook nog wat fijngesneden peterselie toevoegen, gezien je waarschijnlijk wat overhoud van het recept hieronder
  8. Bewaar de mayonaise in een afgesloten container in de koelkast

Voor de Makreelkoekjes:

  1. Schil de aardappelen, snij ze, en kook deze gaar (de garingstijd is afhankelijk van hoe dun/dik je de aardappelen snijdt)
  2. Laat de gekookte aardappelen even afkoelen, en voeg deze toe aan een kom
  3. Schil de ui, en snij deze fijn
  4. Haal de blaadjes van de platte peterselie, en snij ook deze fijn
  5. Voeg in dezelfde kom toe:
    • De makreel (check wel even op graatjes!)
    • 1 Ei
    • Fijngesneden platte peterselie
    • Fijngesneden ui
  6. Meng dit geheel met je handen (met vorken was het mij niet helemaal gelukt) tot een fijne massa
  7. Vorm hiervan koekjes naar gewenste grootte, en leg deze koekjes op een bord
  8. Plaats het bord even in de koelkast voordat je ze gaat bakken, zodat ze iets harder worden (bakt wat fijner)
  9. Bak de koekjes aan in wat olijf/zonnebloem olie op middelhoog vuur, tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  10. Serveer de koekjes met de zelfgemaakte mayonaise en eventueel een salade!

Eet smakelijk!