Mari Maris' Clafoutis met Groene Asperges

Mari Maris' Clafoutis met Groene Asperges
Download pdf

Het recept

Niemand minder dan groenteheldin en chefkok Mari Maris kookt met Hofweb. Dit keer de Clafoutis met Groene Asperges uit haar 'Groentebijbel', een terechte favoriet!

Een Clafoutis is een traditioneel Frans gerecht. Origineel: een zoet dessert, met verse kersen. Die houd je tegoed, komt deze zomer aan de beurt. Gelukkig zijn er in de loop der jaren vele hartige (en zoete) varianten gekomen. Een clafoutis zit een beetje tussen een taart en een dikke pannenkoek in - en is niet moeilijk te maken.

Mari's tip voor verse Asperges: "Let er bij het kopen van asperges op dat ze sappig zijn; dat kunt u vooral zien aan de onderkant. Het snijvlak moet nog wit (of groen, in geval van groene asperges) zijn. Na het snijden vormt zich een korstje. Als dat niet oppervlakkig is, maar de steel al houtig aanvoelt, zijn de asperges te lang geleden gestoken."

Dat zit gelukkig bij ons wel goed :-) Aan de slag dus, met die kraakverse asperges!

Bereidingswijze

  1. Klop de eieren goed los en meng ze met room, knoflook, peper & zout.
     
  2.  Klop er bloem door tot een lopend beslag ontstaat.
     
  3.  Meng 50 gram feta, gesneden in blokjes, door het beslag
     
  4.  Snijd van de groene asperges het houtige eindje eraf, maar laat ze verder heel. Hoe verser, hoe beter natuurlijk!
     
  5.  Vet een ronde ovenschaal in en leg de groene asperges er in de rondte in. Giet het beslag erop tot de asperges net niet onderstaan.
     
  6.  Bestrooi met geraspte kaas.
     
  7.  Bak in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin in een oven van 200 °C. Et voila, uw clafoutis, c'est fini!
     

Serveertip van chefkok Mari: "Deze clafoutis is heerlijk als (voor)gerecht op zich, of als garnituur bij Venkel of Erwtjes."

Ingrediënten

  •    3 eieren
  •    2 dl room
  •    3 tenen knoflook, fijngehakt
  •    bloem
  •    boter, om mee in te vetten
  •    50 gram feta
  •    4 eetlepels geraspte kaas naar smaak
  •    250 gram groene Asperges
  •    evt: 1 puntpaprika of handje cherry tomaatjes

Variatietip van Mari: "Maak deze clafoutis ook eens met witte asperges: zelfde bereidingswijze, maar voeg er hard gebakken paddenstoelen aan toe."

Mari's bestverkochte boek, de Groentebijbel, is hier verkrijgbaar.