Mari Maris' Groen(t)e soep met Snijbiet en Broccoli

Mari Maris' Groen(t)e soep met Snijbiet en Broccoli

Omschrijving

Heerlijk zomers soepje van snijbiet (of spinazie, zo je wilt) en broccoli.  Door de toevoeging van bleekselderij, citroensap en de bladgroente komt de smaak van deze soep mooi in balans. Mari Maris schrijft in haar 'Maison Mari' niet voor niets: "[pure] broccolisoep wordt vaak een beetje kolig, om niet te zeggen best wel saai en muf. Zo niet deze versie!"

Probeer 'm eens, ideaal voor een zomerse buitenmaaltijd in de tuin!

Recept: Mari Maris uit: 'Maison Mari'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie bij de boer: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Verwarm op middelhoog vuur een ruime pan met een beetje olie. Fruit de gesnipperde ui erin, voeg als hij glazig is de knoflook, bleekselderij en broccoli toe. Schep goed om en laat 5 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren.
     
  2. Schenk de bouillon erop en voeg eventueel aardappel of linzen toe voor een gebonden soep. Breng aan de kook, draai het vuur lager. Laat de soep 25 minuten zachtjes pruttelen.
     
  3. Pureer de soep zo grof of fijn als u prettig vindt en voeg de crème fraîche en snijbiet (of spinazie) met citroensap toe. Laat om schiften te voorkomen het zure sap van de citroen even goed meekoken voordat u de crème fraîche toevoegt.
     
  4. Maak op smaak met peper & zout en laat nog 3 minuten staan zonder te koken.

    Afmaken: schenk de soep in borden of kommen en verdeel de knoflook-kaas-knappertjes erover.
Tip voor de croutons: Met wat (heel dun gesneden) plakjes brood, maak je met de drie eetlepels gerapste kaas eenvoudig kaascroutons, net als bij uiensoep. Fijne plakjes knoflook erop - en onder de grill is dan wel makkelijk.