Mari Maris' Kruidige Rode Kooltaartje

Mari Maris' Kruidige Rode Kooltaartje

Omschrijving

Chefkok en groenteliefhebber Mari Maris heeft een nieuw boek: 'A La Minute': groentegerechten die snel klaar zijn. Rode kool past daar prima in!

"Het woord ‘rodekool’ ruikt naar mijn overgrootmoeder. Ze woonde op vierhoog en halverwege het beklimmen van de trappen rook je al wat ze die avond zou gaan eten. Op het petroleumstelletje stond vanaf ’s morgens altijd iets te sudderen. Ik geef onmiddellijk toe: het gaat op zo’n klein pitje langzaam, echt héél erg langzaam. Maar dan nog: rodekool ruim een halve dag laten smoren? Heel erg zoet wordt hij ervan, en héél erg zacht. Ik opteer voor kruidige, knapperige taart waarin je de kool nog kunt herkennen. Sorry oma Suiker; je was wel lief."

Bereidingswijze

 1. Verwarm een ruime (koeken)pan met een beetje olie en fruit de kool in 3 minuten net soepel. Laat in een vergiet goed afkoelen.
   

 2. Bekleed ondertussen een ingevette, passende metalen taartvorm zo met het deeg dat er rondom een opstaande rand van 2,5 centimeter hoog is.
   

 3. Meng in een ruime kom de overige ingrediënten met de kool (houd de verse koriander apart). Maak op smaak met zout en misschien nog wat (cayenne)peper. Verdeel het mengsel over de taartbodem, leg een passend bakpapiertje over de vulling en druk iets aan zodat de kool net onderstaat.
   

 4. Zet in een oven van 200 °C en laat in 40 à 60 minuten het deeg goudgeel bakken en de vulling stollen.
   

 5. Bestrooi vlak voor serveren met geplukte blaadjes koriander.
   

 6. Serveer met gemengde sla, aangemaakt met eenvoudige vinaigrette van ca. 0,4 dl azijn, naar smaak citroensap, evt. 1 klein sjalotje, heel fijn gesnipperd en ca. 0,8 dl neutrale olie zoals zonnebloemolie of koolzaadolie. Maak de vinaigrette ook op smaak met een blaadje koriander of peterselie.

Recept: Mari Maris uit: 'A La Minute'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart