Omschrijving
Een échte snert, maar dan zonder dier. Wie Mari Maris kent, weet dat deze chef vegetarisch eten tot smakelijke nieuwe hoogtepunten stuurt. Groenten van het seizoen krijgen een centraal podium. En kookgemak wordt niet onderschat. Deze snert/dit wintersoepje staat dan wel een tijdje te pruttelen, maar dan kun je rustig iets anders gaan doen. Nog een keer dan, als afsluiter van de winter!
Recept: Mari Maris uit 'A La Minute'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart
Bereidingswijze
- Fruit in een pan met dikke bodem de ui in een beetje olie. Voeg als hij glazig is de knoflook, spliterwten en helft van de bleekselderij, salie en tijm toe. Schep goed om en blus als alles glanst af met 2 liter water. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 1 uur rustig pruttelen en het vocht binden.
- Voeg dan de rest van de bleekselderij, salie, tijm en eventueel de extra groenten toe. Laat nog 15 à 25 minuten zachtjes opstaan tot de smaken goed zijn ingetrokken en de groenten smaakgaar zijn.
- Maak af met een paar raspjes citroenschil en zo’n 2 eetlepels sap, peper & zout, misschien een kneepje pimentón. Schenkzwier er als hij opgeschept is wat room in voor een wat zachtere soep.
- Bestrooi voor het serveren met verkruimelde geitenkaas of feta.
VARIATIES
Laat voor een klassieke smaak een laurierblad en/of een kroontje foelie meetrekken. Voor een pittiger soep een plak(je) gember.