Mari Maris' Romige Spruitjes Risotto

Mari Maris' Romige Spruitjes Risotto

Omschrijving

Deze risotto maakten wij met arboriorijst, de klassieke risotto rijst uit Italië.

Je kunt dit recept echter ook maken met gort, zoals Mari in het originele recept doet. Gort is gepelde gerst - het is maar een weet... Varieer dus rustig met granen in dit recept.

Hoe dan ook met een heerlijk romig resultaat, én een van onze herfstfavorieten in de hoofdrol. Spruitjes vers van de teler - mjam!

Bereidingswijze

  1. Bereid de risotto: fruit op middelhoog vuur de ui met een beetje olie in een pan met zware bodem, voeg zodra de ui glazig is één teentje gehakte knoflook en de risotto toe. Schep goed om en fruit 1 à 2 minuten tot alles glanst. Schenk er al roerend zoveel bouillon bij als de risotto kan opnemen.

  2. Blijf goed losroeren van de bodem en voeg steeds bouillon toe voordat de risotto droog komt te staan. Laat in circa 35 minuten garen.

  3. Draai het vuur uit, meng er 2 flinke eetlepels geraspte Parmezaan door en maak op smaak met een paar druppels citroensap en peper & zout. Laat de risotto rusten en roer ondertussen de honing met de azijn los. Bak de andere teen fijngehakte knoflook op hoog vuur in een ruime koekenpan met een beetje olie.

  4. Voeg als de knoflook begint te kleuren driekwart van de spruitjes toe, laat ze even heet worden en blus af met de honing en azijn. Schud goed om en draai na 30 seconden (als het vocht zo goed als verdwenen is) het vuur uit.

  5. Meng driekwart door de risotto en schep die in elegante hoopjes op borden (en de rest op een schaal) en verdeel er de resterende gebakken spruitjes over, strooi daar royaal amandelen en zo luchtig mogelijk de rauwe spruitjes over. Schaaf er met de dunschiller nog wat Parmezaan over.

Recept: Mari Maris, uit: 'De Groentebijbel'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart