Mari Maris' Tuinbonensalade met Aubergine en Mozzarella

Mari Maris' Tuinbonensalade met Aubergine en Mozzarella

Omschrijving

Chef Mari Maris zit bomvol handige keukenweetjes :-) Aubergine bereiden? Mari's tip: laat 'm 'zweten'.

"Veel mensen vinden aubergines een smakeloze, sponzige groente, maar dat wordt hij pas als hij op een zacht vuurtje in te veel olie, te gaar is gesudderd. De textuur komt het best tot zijn recht als u de vrucht eerst snijdt en er vervolgens peper & zout over maalt. Laat de gesneden aubergines op die manier 15 minuten tot een uur ‘zweten’ voordat u ze verder bewerkt. Dit voorkomt een te grote olieopname, waardoor de vrucht in een vette spons verandert. Wel even droogdeppen voordat de aubergine de pan in gaat."

Kijk, zo komen we verder in het leven :-)

Recept: Mari Maris uit: 'De Groentebijbel'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie bij de boer: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

Tip: Bereid de salade-ingrediënten voor terwijl de aubergine ligt te zweten.

  1. Snijd de aubergines in plakken en maal er zout over. Laat de gesneden aubergine zo 15 minuten tot maximaal een uur 'zweten' voor je ze verder bewerkt.
     
  2. Dep de plakken aubergine nu droog en beleg ze met mozzarella, maar net niet tot de randen. Maal er peper & zout over en rol ze strak op. Leg bakpapier in een platte ovenschaal. Leg daarop de rolletjes, tegen elkaar aan en met het litteken onderop. Zet ze 10 minuten, of tot de kaas goed heet is, in een oven van 180 °C.
     
  3. Maak ondertussen de tuinbonensalade. Dop daarvoor 1 kg verse tuinbonen voor ongeveer 400 gram gedopt gewicht.
     
  4. Verwarm een ruime koekenpan met een beetje olie op middelhoog vuur. Fruit daarin de knoflook glazig en voeg dan bosui, tijm en tuinbonen toe. Schud goed om en blus als alles glanst af met water tot de bonen voor de helft onderstaan.
     
  5. Schud goed om, en zet een deksel schuin over de pan. Haal de deksel er na 2 minuten weer af, schud weer goed om en laat in nog een paar minuten het vocht verdampen en de bonen beetgaar worden.
     
  6. Druppel er azijn over, meng de tomaten erdoor en draai het vuur uit.
     
  7. Voeg courgette en basilicum toe, maal er peper & zout over en schep luchtig door elkaar. Serveer zó, of helemaal afgekoeld.