Mari Maris' Voorjaarscouscous met Waterkers en Witlof

Mari Maris' Voorjaarscouscous met Waterkers en Witlof

Omschrijving

Couscous heeft altijd iets lekker-weer-achtigs, vind je ook? Snel klaargemaakt, dus ideaal voor een eerste lentepicknick.

Deze witlofsalade met artisjok, waterkers en blauwe kaas tillen deze 'salade royale' een niveautje hoger dan de gemiddelde couscous-salade. Vrolijk kleedje erbij, alles in een zwierig mandje aan de arm, en jij bent helemaal klaar voor zonnige buitenlunch. Mocht ineens 't weer - en jij natuurlijk ook - zover zijn. Oh ja, binnen eten kan ook gewoon hoor.

Bereidingswijze

  1. Snijd de kontjes van de lof en haal de buitenste blaadjes los. Snijd de rest volgens de methode potlood in lange, fijne reepjes.

  2. Maak een tikkeltje zure blauwekaasdressing: prak de blauwe kaas en klop los met een klein scheutje cognac*

  3. Voeg 3 el creme fraiche en 3 el roomkaas naturel bij de blauwe kaas en maak eventueel iets vloeibaarder met een klein beetje water. Breng op smaak met peper & zout - maak iets frisser met een paar druppels citroensap.

  4. Maak de gesneden lof, artisjokbodems en driekwart van de waterkers aan met de dressing. De grove stelen kunnen met een beetje citroensap en olie of mayonaise gepureerd worden tot groene saus of door puree.

  5. Bereid 200 gram couscous (volgens aanwijzingen op de verpakking).

  6. Verdeel over borden, steek de blaadjes er luchtig in, zó dat ze een beetje omhoog om zich heen wijzen.

  7. Strooi de overige ingrediënten erover, de overige blaadjes groen als laatste.

*Hofweb tip: ipv met een scheutje cognac kun je deze dressing ook aanmaken met een scheutje appelsap :-)

Recept: Mari Maris
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart