Mari Maris' Makkelijke Waterkerssoep

Mari Maris' Makkelijke Waterkerssoep
Download pdf

Het recept

"Ach, het leven is zo simpel. Eigenlijk." Chefkok en groenteboerin Mari Maris windt er geen doekjes om: houd het eenvoudig in de keuken, dan kom je ver. Als je de juiste ingrediënten maar hebt...

Deze Waterkerssoep is een waar feestje van het vroege voorjaar, vol frisse moed. Wist je dat Waterkers een van de vitaminerijkste groente is, die je maar kunt vinden? De pittige blaadjes en stengeltjes groeien van oorsprong bij helder stromend water. Stel je zo'n kabbelend beekje maar eens voor, tijdens het bereiden van deze soep :-) Succes gegarandeerd!

Recept: Mari Maris, uit: 'De Groentebijbel'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Zet de aardappelen in een flinke klont boter aan met sjalot en knoflook en laat 5 minuten smoren.
     
  2. Hak ondertussen de bosjes waterkers grof. Verwijder indien nodig de harde onderkant en houd een paar topjes apart als garnering.
     
  3. Voeg de helft van de waterkers toe aan de aardappelen en giet er water of bouillon op, tot alles onderstaat. Kook zachtjes tot de aardappelen gaar zijn.
     
  4. Klop dan in een ruime kom de eidooiers los met de room en schenk er een beetje hete soep op. Meng goed en schenk het mengsel op laag vuur terug bij de soep.
     
  5. Voeg de rest van de waterkers toe en pureer tot een gladde soep. Blijf roeren tot de soep gebonden is, maar laat niet meer aan de kook komen. Maak op smaak met peper & zout en garneer met de topjes.
     
  6. Serveer met goed brood en bijv. verse geitenkaas.

Ingrediënten

  • 3 vastkokende aardappelen, in brunoise (blokjes)
  • boter
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehak
  • 3 bosjes waterkers (2 zakjes)
  • 1 dl room of crème fraîche
  • 2 eidooiers
  • 1,2 l groente- of kippenbouillon*
  • evt serveren met verse zachte geitenkaas en (stok)brood