Marie's Marmercake met Pure Chocola en Sinaasappel

Marie's Marmercake met Pure Chocola en Sinaasappel
Download pdf

Het recept

Deze cake met pure chocolade en sinaasappelrasp en -sap straalt! Het mooie marmereffect in de cake bereik je door de twee delen beslag apart te bereiden en daarna om en om in de vorm te gieten. Met een sateprikker of achterkant van een lepel swirl je rustig een paar keer door het beslag... et voila: verrassing!

Zo'n mooi glad laagje bovenop heet trouwens een 'ganache', en maak je simpelweg van slagroom die je tegen de kook aan brengt, gemengd met (ja, meerrrr...) heerlijke pure chocola en wat roomboter. Houd jij 't bij één plak? Dat zal nog moeilijk worden :-) Je haalt overigens zo'n 10 plakken uit deze cake.

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 Verwarm als eerste de oven voor op 170 graden.

  1. Klop de rietsuiker met de roomboter samen in vijf minuten zacht en romig.
     
  2. Voeg de eieren één voor één toe en klop erdoor met de mixer. Voeg het volgende ei toe als de vorige helemaal in het beslag is opgenomen.
     
  3. Klop snel en kort de bloem en het bakpoeder erdoor.
     
  4. Hak de chocolade grof
     
  5. Verdeel het beslag in twee delen; voeg aan het ene deel de cacao, en de gehakte chocolade toe samen met het sap van één sinaasappel. Voeg aan de andere helft de schil en het sap van de andere sinaasappel toe.
     
  6. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Schep het beslag om en om in een cakevorm en swirl er vervolgens doorheen met een satéprikker of de achterkant van een lepel.
     
  7. Bak de cake in het midden van de oven in 50 minuten tot 1 uur gaar. Als een prikker er droog en schoon uit komt, is de cake gaar. Laat de cake helemaal afkoelen.
     
  8. Maak de ganache door de slagroom tegen de kook aan te brengen in een steelpannetje. Hak de chocolade fijn en voeg toe aan de room. Laat even smelten, en roer daarna zachtjes tot er een gladde massa ontstaat. Voeg de roomboter toe als de slagroom en chocolade één geheel zijn geworden.
     
  9. Schep de ganache op de cake en smeer uit. Laat even opstijven.

Ingrediënten

  • 200 g rietsuiker
  • 200 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 200 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g pure chocolade
  • 2 el cacao
  • 2 sinaasappels

Voor de ganache:

  • 100 ml slagroom
  • 100 ml pure chocolade
  • 10 g roomboter

Verder nodig: een cakevorm van 24 cm lang.