Marie's Roti met Kip en Sperziebonen

Marie's Roti met Kip en Sperziebonen

Omschrijving

Roti met kip: een Surinaamse klassieker! Traditioneel maak je dit gerecht met Kouseband (een soort lange dunne sperzieboon) Een prima Hollands alternatief zijn sperziebonen of spekbonen. 

Tip: de zelfgemaakte roti's zijn erg lekker bij dit gerecht, en zeker een aanrader om te maken, maar als je sneller klaar wil zijn, kan je ook naanbroden of tortilla’s gebruiken.

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Meng voor de rotipannenkoeken 125 gram bloem, 75 gram kikkererwtenmeel, 1 tl kerrie, 1 tl korianderzaad en 1/2 tl zout door elkaar. Maak een kuiltje in het midden, voeg 100 ml water en 1 el olie toe en kneed tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in vier balletjes en rol elk balletje op een bebloemd aanrecht uit tot een dunne pannenkoek, zo’n 2 mm dik.
     
  2. Kwast de deegplakken in met wat olie en bak ze om en om goudbruin in een koekenpan. Bewaar onder aluminiumfolie tot gebruik.
     
  3. Was de aardappelen en boen ze schoon. Snijd in kwarten. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
     
  4. Verhit olie in een hapjespan en bak daarin de kippenpoten om en om vijf minuten aan. Voeg de aardappelen, knoflook en ui toe en bak twee minuten mee. Voeg 1 el masala, 1 tl kurkuma, 1 tl paprikapoeder, 1 tl knoflookpoeder en 1 tl komijnzaad toe en fruit het geheel nog twee minuten aan. Schenk 250 ml kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de roti met de deksel op de pan 20 minuten garen. Haal eventueel halverwege de deksel eraf om de saus iets in te laten koken.
     
  5. Haal ondertussen de sperziebonen af en kook ze in 10 minuten beetgaar.
     
  6. Halveer de komkommer en snijd in plakjes. Verhit in een steelpannetje 50 ml azijn en een el suiker kort tot de suiker is opgelost en schenk over de komkommer. Vul eventueel aan met wat water. Laat marineren tot gebruik.
     
  7. Serveer de rotiplaten met het kip-aardappel mengsel, de sperziebonen en de komkommer in het zuur.