Mari's Fagiolini alla Carbonara

Mari's Fagiolini alla Carbonara

Omschrijving

Volop zomers, volop Italiaans, volop voedzaam, volop snel en... volop genieten!

Recept: Mari Maris; uit het boek Groenten
Fotografie: Mees van den Ekart 
Foodstyling: Marie-Sophie Wigbers

Bereidingswijze

  1. Breng water voor de pasta aan de kook.
     
  2. Fruit als de pasta erin zit de knoflook in een ruime koekenpan met wat olie. 
     
  3. Voeg als hij glazig is de snijbonen en het bonenkruid toe. Schud regelmatig om zodat de bonen garen zonder te bakken. Schep er na 3 min een bodempje pastawater bij. Laat het vocht verdampen, proef of de bonen al beetgaar zijn, voeg zo nodig nog wat vocht toe.
     
  4. Fruit in een tweede koekenpan, die ruim genoeg is om de pasta straks bij te doen, de sjalot glazig met wat olie. Draai het vuur hoger en voeg de oesterzwammen toe. Strooi er pimentón over (een mespuntje: voor een rokerig accent, het mag niet overheersen) en bak de paddenstoelen in een minuut of 3 mooi bruin, voeg op het laatst een klontje boter toe en draai het vuur uit. Meng het bonenkruid en driekwart van de bonen erdoor.
     
  5. Giet de pasta af, bewaar een kopje kookwater, laat hem goed uitdampen en rasp er wat citroenschil over. Klop intussen de dooiers los met een Parmezaan en pecorino, schenk bij de paddenstoelen en voeg de pasta toe. De warme pasta laat de dooiers stollen, roer snel goed door zodat het gelijkmatig verdeelt en stolt. Meng er als het niet smeuïg genoeg is een scheutje het je pastawater door.
     
  6. Maal er royaal peper over, zout is geregeld door de kaas. Druppel er wat citroensap over en verdeel over borden. Bestrooi met de laatste bonen en peterselie. 

Variatie: Laat de dooiers nog even achterwege, schep het gerecht in charmante hoopjes op de borden, maar een holletje in het midden en zet daaar een eierschaal met de dooier in zodat de 'saus' op het bord gemaakt wordt.