Mari Maris' Rabarber Crumble

Mari Maris' Rabarber Crumble

Omschrijving

Weinig recepten zijn zó makkelijk en lekker als een volmaakte Rabarber Crumble.

Kruimeldeeg is in een handomdraai gemaakt. Alleen van te lang kneden krijg je een té samenhangend deeg, terwijl je juist die kruimelige structuur wilt behouden...

Kort mengen is dus Marie Maris' devies. Recept: Mari Maris uit: 'De Groentebijbel'

Bereidingswijze

  1. Snijd (als je het gebruikt) het vanillestokje in de lengte open, schraap met een mesje de zaadjes los en doe ze met het stokje en de rabarber in een pan.

  2. Voeg de basterdsuiker en fijngeraspte gember toe en smoor de rabarber 10 minuten in zijn eigen vocht. Voeg als er niet voldoende vocht vrijkomt om de rabarber onder te zetten een scheutje water of (als je 't in huis hebt) Port toe.

  3. Kneed ondertussen zo snel mogelijk meel, boter en basterdsuiker tot een kruimelig deeg. Meng een flinke hand amandelschaafsel door het deeg. Als je te lang kneedt, wordt de boter zacht en wordt het deeg te veel een eenheid.

  4. Schep de rabarber in een ingevette ovenschaal. Kruimel het deeg erover tot de rabarber ruim bedekt is.

  5. Bak 40 tot 60 minuten in een oven van 180 °C, tot het deeg goudbruin en krokant is en het vocht eronder vandaan bubbelt. Serveer warm, eventueel met een schep crème fraîche erop.

Variatietips van chef Mari:
"Vervang de helft van de rabarber door appel of peer of voeg aardbeien, rozijnen of banaan toe aan de rabarber voor je hem in de schaal schept."