Mari Maris' Rabarber Crumble

Mari Maris' Rabarber Crumble

Omschrijving

Weinig recepten zijn zo makkelijk en lekker als een versgemaakte Rabarbercrumble. Kruimeldeeg is in een handomdraai gemaakt: te lang kneden doet de boter en bloem tot een té samenhangend deeg maken, terwijl je juist die kruimelige structuur wilt behouden. Kort mengen is dus de boodschap.

Chef en seizoens-gek Mari Maris is dol op de frisse smaak van Rabarber, die voor haar echt bij het voorjaar hoort. Tip van Mari uit 'De Groentebijbel': "Rabarber combineert heerlijk met aardbei, amandel en banaan, maar ook met sinaasappel, gember en honing."

Veel plezier met het maken van deze heerlijk eenvoudige Rabarbercrumble!

Recept: Mari Maris uit: 'De Groentebijbel'

Bereidingswijze

 1. Snijd (als je het gebruikt) het vanillestokje in de lengte open, schraap met een mesje de zaadjes los en doe ze met het stokje en de rabarber in een pan.
   

 2. Voeg de basterdsuiker en fijngeraspte gember toe en smoor de rabarber 10 minuten in zijn eigen vocht. Voeg als er niet voldoende vocht vrijkomt om de rabarber onder te zetten een scheutje water of (als je 't in huis hebt) Port toe.
   

 3. Kneed ondertussen zo snel mogelijk meel, boter en basterdsuiker tot een kruimelig deeg. Meng een flinke hand amandelschaafsel door het deeg. Als je te lang kneedt, wordt de boter zacht en wordt het deeg te veel een eenheid.
   

 4. Schep de rabarber in een ingevette ovenschaal. Kruimel het deeg erover tot de rabarber ruim bedekt is.
   

 5. Bak 40 tot 60 minuten in een oven van 180 °C, tot het deeg goudbruin en krokant is en het vocht eronder vandaan bubbelt. Serveer warm, eventueel met een schep crème fraîche erop.
   

Variatietips van chef Mari:
"Vervang de helft van de rabarber door appel of peer of voeg aardbeien, rozijnen of banaan toe aan de rabarber voor je hem in de schaal schept."