Mari Maris' Rabarber Crumble

Mari Maris' Rabarber Crumble
Download pdf

Het recept

Wat is er nou klassieker voor Moederdag dan een versgemaakte Rabarbercrumble? Een kruimeldeeg is in een handomdraai gemaakt: te lang kneden doet de boter en bloem tot een té samenhangend deeg maken, terwijl je juist die kruimelige structuur wilt behouden. Kort mengen is dus de boodschap.

Chef en seizoens-gek Mari Maris is dol op de frisse smaak van Rabarber, die voor haar echt bij het voorjaar hoort. In 'De Groentebijbel' geeft Mari smakelijke tips voor de bereiding van Rabarber:

"Er bestaan meerdere soorten rabarber, de ene iets zuurder dan de andere. Sommige zijn vanbinnen groen, andere roze of rood. Van ieder soort horen de stengels sappig, stevig, compact en knapperig te zijn. Schillen is alleen nodig bij oudere, taaiere stengels. Als de schil taai is, merkt u dat meteen bij het snijden. Trek dan met een klein mesje van beneden naar boven de buitenste draden eraf. Hoe groter de stukken, hoe draderiger de uiteindelijke substantie wordt, ik snijd daarom liever fijn. Rabarber combineert trouwens heerlijk met aardbei, amandel en banaan, maar ook met sinaasappel, gember en honing."

Veel plezier met het maken van deze heerlijk eenvoudige Rabarbercrumble!

Recept: Mari Maris uit: 'De Groentebijbel'

Bereidingswijze

 1. Snijd (als je het gebruikt) het vanillestokje in de lengte open, schraap met een mesje de zaadjes los en doe ze met het stokje en de rabarber in een pan.
   
 2. Voeg de basterdsuiker en fijngeraspte gember toe en smoor de rabarber 10 minuten in zijn eigen vocht. Voeg als er niet voldoende vocht vrijkomt om de rabarber onder te zetten een scheutje water of (als je 't in huis hebt) Port toe.
   
 3. Kneed ondertussen zo snel mogelijk meel, boter en basterdsuiker tot een kruimelig deeg. Meng een flinke hand amandelschaafsel door het deeg. Als je te lang kneedt, wordt de boter zacht en wordt het deeg te veel een eenheid.
   
 4. Schep de rabarber in een ingevette ovenschaal. Kruimel het deeg erover tot de rabarber ruim bedekt is.
   
 5. Bak 40 tot 60 minuten in een oven van 180 °C, tot het deeg goudbruin en krokant is en het vocht eronder vandaan bubbelt. Serveer warm, eventueel met een schep crème fraîche erop.
   

Variatietips van chef Mari:
"Vervang de helft van de rabarber door appel of peer of voeg aardbeien, rozijnen of banaan toe aan de rabarber voor je hem in de schaal schept."

Ingrediënten

 • 500 g verse rabarber, in stukken van 2 cm gesneden
 • 100 g basterdsuiker (een goed alternatief is palmsuiker)
 • 1 cm fijngeraspte gember

Voor het deeg:

 • 140 g bloem of zelfrijzend bakmeel
 • 85 g koude boter, in brunoise
 • 50 tot 100 g witte basterdsuiker
 • boter, om mee in te vetten
 • 1 vanillestokje (evt. te vervangen voor een zakje vanillesuiker of een flinke theelepel vanillearoma)
 • evt: 0,5 tot 1 dl port (mag ook water zijn)
 • flinke hand amandelschaafsel