Melktert (vega)

Melktert (vega)

Omschrijving

In een Zuid afrikaans thema kan de Melktert natuurlijk niet ontbreken! Eigenlijk is het een soort custardtaart met kaneel en vanille. Erg lekker ondanks de eenvoudige ingrediënten. 

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.  
     
  2. Meng voor het deeg de suiker, bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Doe het mengsel in een keukenmachine en voeg de koude boter in kleine blokjes toe. Draai tot een kruimelig deeg. Voeg het halve ei toe en draai tot het deeg een samenhangende bal. Voeg water toe als het deeg te kruimelig blijft.  
     
  3. Vet een taartvorm van 22-24 cm in en druk het deeg hierin. (je kan het ook eerst uitrollen) zorg ervoor dat het een laag van ongeveer 0,5 cm dik is.  
     
  4. Bak het deeg in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat helemaal afkoelen. 
     
  5. Meng voor de vulling de melk met de rietsuiker in een pannetje. Halveer het vanillestukje over de lengte en schraap het merg eruit. Voeg toe met de rest van het vanillestokje en breng tegen de kook aan. Laat 15 minuten trekken op laag vuur, maar laat niet koken. 
     
  6. Meng in een hittebestendige kom de eieren met de maizena, bloem en zout. Haal het vanillestokje uit de melk en giet de melk al roerend bij het eimengsel. Giet het mengsel terug in het pannetje en zet weer op het vuur. Verwarm al roerend op laag vuur tot de custard dik begint te worden. Dit duurt rond de 5 à 10 minuten.  
     
  7. Schenk de custard in de taartbodem en laat afkoelen. Laat vervolgens helemaal koud worden in de koelkast. Bestuif voor het serveren met flink wat kaneel