Mendy's Oosterse Spinaziesalade met Dadels en Amandelen

Mendy's Oosterse Spinaziesalade met Dadels en Amandelen

Omschrijving

Dit recept is een van de drie winnaars van de Mari Maris kookboekenwedstrijd.

Mendy uit Helmond stuurde ons een recept uit Ottolenghi's kookboek 'Jeruzalem'. De oosterse invloeden vind je terug in de pitabroodjes, de dadels en in de sumak (die is evt vervangbaar voor citroenrasp). Heerlijk zomers bijgerecht, dit! Door de in stukjes gescheurde pita erdoor ook een lichte maaltijd op zich voor twee personen.

Dank je wel voor dit fraaie recept, Mendy, en veel plezier met je nieuwe kookboek, 'Mari Plukt de Dag'.

Koken en fotografie: Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Doe de azijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er met de hand een snufje zout door. Laat ze 20 minuten marineren, giet de azijn af - die heb je niet meer nodig.
     
  2. Verhit intussen de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan. Roerbak hierin de stukjes pita en de amandelen 4-6 minuten op halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is.
     
  3. Neem de pan van het vuur en meng er sumak (of de rasp van een halve citroen) door, en de chilivlokken plus 1/4 theelepel zout. Laat afkoelen.
     
  4. Schep vlak voor het opdienen de spinazieblaadjes en het pitamengsel in een gote schaal. Voeg de dadels met rode ui, overgebleven olijfolie, citroensap en nog een snufje zou toe.
     
  5. Proef of de salade goed op smaak is en serveer hem meteen.