Meringue met Sinaasappel en Chocolade

Meringue met Sinaasappel en Chocolade

Omschrijving

Mijn favoriete basisrecept voor meringues komt uit het kookboek Bakken met Kennis van Eke Mariën, in zijn boeken Bakken met Kennis en Keukenlab neemt hij je mee in de wetenschap achter het koken, daarom dat zijn recepten altijd zo goed lukken! De vijf ingrediënten waarmee je deze meringue maakt, en de hoeveelheid, komen dus van hem, en zorgen voor een basis die altijd lukt. Alles wat er op dit heerlijke, brosse schuim gaat is een klassieke combinatie van sinaasappel en chocolade, afgemaakt met kruiden en nootjes is dit een prachtige showstopper voor het einde van je kerstdiner. 
 
Tip: Zorg ervoor dat er geen dooier bij de eiwitten komt als je deze scheid, en dat je werkt met vetvrije materialen. Zelf maak ik altijd alles schoon met citroensap voor ik begin.

Tip: Maak de meringue een dag van tevoren. Bewaar in folie of een luchtdichte bak.

Tip: Je kan ook 1 persoons meringues maken door kleine hoopjes schuim te maken in plaats van één grote bodem. 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden.
     
  2. Doe het eiwit in de kom van de staande mixer (of beslagkom met handmixer) en voeg de rietsuiker en het citroensap toe. Klop het eiwit met de mixer tot stijve pieken. Het eiwit is goed als je de kom omgekeerd boven je hoofd kan houden zonder dat het eiwit eruit valt. (Echt waar!) Zeef de poedersuiker en de maïzena boven het eiwit en spatel het er snel en luchtig doorheen. 
     
  3. Schep het eiwit in een cirkel van 4 cm hoog en ongeveer 20 cm doorsnee op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
     
  4. Bak de meringue in 4 uur helemaal droog en krokant in de oven. Laat vervolgens nog 1 uur afkoelen in de oven.
     
  5. Klop voor de garnering de slagroom met de suiker stijf met een mixer.
     
  6. Schil de sinaasappels en snijd ze in plakjes. ris de blaadjes van de takjes munt. Hak de macadamianoten grof.
     
  7. Smelt de pure chocolade au bain-marie.
     
  8. Schep de slagroom op de meringue en verdeel de plakjes sinaasappel erover. bestrooi met de blaadjes munt en Macadamianootjes en maak af met ‘spetters’ van pure chocolade.