Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de prei in halve ringetjes. Verwijder de zaadjes uit de peper en hak deze fijn.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes, doe dit ook met de wortels.
Snijd het kontje van de venkelknol en verdeel deze ook in blokjes (loof snij je gewoon mee).
Verwarm een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem.
Fruit ui, knoflook en prei zachtjes een paar minuten. Voeg vervolgens de rest van de groenten, peper en gedroogde kruiden toe. Bak 5 minuten op zacht vuur. Giet dan de groentebouillon erbij en voeg het laurierblaadje toe. Laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Voeg dan de tomatenblokjes toe en laat nog 10 minuten koken.
Spoel de bonen af en voeg die, wanneer de groenten gaar zijn, aan de soep toe. Laat nog een paar minuten koken. Maak op smaak met zout en/of peper.
Schep de soep in diepe borden of kommen, voeg eventueel wat verse kruiden toe en rasp wat kaas over de soep. Wanneer je de soep volledig plantaardig wilt houden kun je de kaas vervangen door edelgistvlokken.
Eet smakelijk. (Maak deze soep gerust een dag eerder, komt de smaak alleen maar ten goede, wel koel wegzetten tot gebruik).
Recept: Myrthe Johansen
Koken & Fotografie: Kruimel.