Phyu's Mon Ethnic Pumpkin Stew

Phyu's Mon Ethnic Pumpkin Stew

Omschrijving

Mijn moeder's kant van de familie komt uit de Mon etnische groep, die in Mon Staat in het zuiden van Myanmar woont. De Mon staat ligt strategisch gelegen tussen de Andamanse Zee aan de linkerkant en een jungle bergketen die aan Thailand grenst aan de rechterkant.

De traditionele Mon keuken staat bekend om het gebruik van groenten, zeevruchten, geen vet, en verse kruiden. De Mon keuken heeft ook veel invloed op de Centraal Thaise keuken, omdat de Mon ook een kleine etnische groep in Thailand zijn, vandaar de gedeelde liefde voor citroengras en basilicum in hun curry's..

Ik vind stoofpotten gelijk aan liefdesbrieven, omdat ze met tijd en zorg gemaakt worden. Elke keer als ik deze pompoenstoofpot maak, word ik herinnerd aan thuis. Ik ben al 5 jaar niet meer teruggegaan naar Myanmar vanwege een brute militaire dictatuur. Ik denk aan mijn moeder en al mijn oma's die echt geweldige familie koks waren.

Opgegroeid onder een dictatuur die systematische discriminatie tegen etnische minderheden invoert, waren er niet veel geschreven bronnen over onze etnische groep, behalve wat de regering goedkeurde. De keuken is een van de weinige plekken waar de oudere generaties onze mondelinge geschiedenissen en inheemse kennis over ons land en de natuur konden delen. Toen ik 15 was, leerde mijn moeder me hoe ik dit gerecht moest koken via mondelinge instructies, de originele manier met traditionele gefermenteerde vissaus (ngapi) voor een umami kick, in plaats van sojasaus.

Als je niet weg deinst van een sterke vissige geur, raad ik je aan om een snufje trasi van de TOKO toe te voegen. In onze kleine keuken, gevuld met een pittige kruidige lucht, leerde ik dat deze veelzijdige stoofpot meer is dan alleen maar avondeten; het is een verhaal over de aanpassingsvermogen en veerkracht van mijn volk door veranderende tijden, onderdrukking en verbinding met hun land. Ik hoop dat je van gerecht geniet, van mijn familie aan jou.

We Women Foundation en hoe je kunt doneren

Deze en meer gerechten van Ursula en Phyu zijn gemaakt in het kader van de We Women Foudation, een kleine, persoonlijke organisatie die werkt aan het verbeteren van vrouwenrechten uit etnische minderheidsgroeperingen in Myanmar, met als doel om meer vrouwen in leiderschapsposities te helpen.

We Women gelooft in de samenwerking met de lokale bevolking om er zo voor te zorgen dat vrouwen zelf het voortouw nemen in de hervormingen van Myanmar.

Lees meer over We Women en doneer >>

Bereidingswijze

  1. Leg de pompoenblokken in een grote kom en masseer ze met een beetje grof zeezout. Dit helpt de pompoen te verzachten en vocht eruit te trekken, waardoor je kooktijd verkort. Het voegt ook smaak toe aan de pompoen.

  2. Verhit in een pot met een dikke bodem de olie op middelhoog vuur en bak de uien tot de randjes knapperig en goudbruin zijn (ongeveer 3-5 minuten), zet dan het vuur lager.

  3. Voeg kurkumapoeder, gehakte knoflook en geraspte gember toe. Roer voortdurend om te voorkomen dat het verbrandt totdat de knoflook en gember geurig zijn. (Als je gedroogde citroenmelisseblaadjes ipv citroengras gebruikt, verkruimel ze dan in je hand en bak ze ongeveer 1 minuut mee tot ze geurig zijn).

  4. Voeg de pompoenblokjes toe, bak ze en probeer alle blokken te bedekken met de uien, kurkuma, knoflook, gember en citroenmelisse.

  5. Bedek de pot met heet water tot slechts 70% van de ingrediënten ondergedompeld zijn. (Te veel water zal je pompoen doen uiteenvallen, en dat willen we niet).

  6. Voeg suiker, zout, sojasaus toe en roer voorzichtig. Als je citroengras gebruikt, sla dan de stengel zacht met het handvat van je mes en knoop het in een knoop. (Als je slaat laat je de etherische olie in de stengel vrijkomen en knopen besparen ruimte in de pot).

  7. Laat de pot ongeveer 20 minuten sudderen op laag-middelhoog vuur met een deksel half gesloten. Roer af en toe voorzichtig om te voorkomen dat ingrediënten aan de bodem blijven plakken. Zorg ervoor dat je niet te ruw roert om te voorkomen dat de pompoenblokjes breken. Wanneer de saus dikker wordt en de pompoen zacht is - maar niet te zacht zoals puree, zet dan het vuur uit.

  8. Strooi de peterselie (of basilicum) boven op de curry, dek de pot volledig af en laat een paar minuten staan. Serveer de stoofschotel met rode chilipepers als garnering naast hete rijst.

Serveertips: Serveer deze stoofschotel met fijn gesneden verse rode chilipepers, samen met jasmijn of zilvervliesrijst.