Myrthe's Bietenspread met Walnoot en Mierikswortel

Myrthe's Bietenspread met Walnoot en Mierikswortel

Omschrijving

Natuurvoedingscoach en gastblogger Myrthe deelt haar gezonde recepten met ons. Deze bietenspread met mierikswortel is ideaal op een boterham of in een wrap. Zo krijg je ongemerkt extra groenten binnen - want wist je dat slechts 6% van de Nederlanders aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt?

"Bieten: veelzijdig, kleurrijk, het hele jaar verkrijgbaar en echte ‘superfoods’ van eigen bodem. Zoet of hartig, koud of warm, als salade of soep, de biet kan het allemaal. Bieten combineren goed met fruit, granen, aardappels, wortels, champignons en zelfs chocolade. Een echte allemansvriend. Afgelopen week maakte ik bietenspread met mierikswortel. Paar plakjes komkommer erbij, wat geraspte wortel, wat blaadjes sla en je heb een prachtige kleurrijke lunch. Zelf vind ik de variatie met walnoten het lekkerst maar niet iedereen reageert goed op noten, dan kun je deze vervangen door geroosterde zonnebloempitten. Let op: mierikswortel kan nogal verschillen in ‘pittigheid’, het kan best zo zijn dat je nog wat extra mierikswortel nodig hebt om wat pit aan de spread te geven."

Meer tips en gezonde recepten van Myrthe in haar gastblog: Myrthe blogt gezond

Bereidingswijze

  1. Kook de bieten in de schil in ruim water gaar. Het ligt aan de grootte van de bieten hoe lang het duurt voordat ze gaar zijn maar reken zo´n 15 minuten voor verse zomerbietjes. Laat ze afkoelen en schil ze met een dunschiller. Je kunt ook gekookte bieten gebruiken. Dep de bieten droog en snijd ze in stukken. Als de bieten te veel aanhangend vocht hebben dan wordt de spread te dun.
     
  2. Wanneer je zonnebloempitten gebruikt in plaats van walnoten dan rooster je de pitten in een droge koekenpan totdat ze kleuren. Laat ze daarna afkoelen.
     
  3. Doe dan de noten of pitten samen met de in stukken gesneden bieten en het citroensap in de kom van de keukenmachine, blender of staafmixer. Meng het geheel door elkaar totdat het een mooi mengsel is.
     
  4. Voeg dan de mierikswortel, zilveruitjes en een snufje zout toe en meng dit er ook doorheen. Voeg als laatste de olijfolie in een dunne straal toe. Maak op smaak met wat versgemalen peper.

 Ideaal voor bij de lunch, op een ontbijtbroodje of als bijgerecht bij een diner