Myrthe's Courgette-pannenkoekjes (gluten- en lactosevrij)

Myrthe's Courgette-pannenkoekjes (gluten- en lactosevrij)

Omschrijving

Natuurvoedingscoach en gastblogger Myrthe deelt haar gezonde recepten met ons. Deze Courgette-pannenkoekjes zijn lactose- én glutenvrij en geschikt voor het hele gezin. Zo krijgt iedereen ongemerkt wat extra groenten binnen - wist je dat slechts 6% van de Nederlanders aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt?

"Geen groente zo neutraal van smaak als de courgette en daarom overal inzetbaar. Hartig of zoet, ook dat kan allebei. Daarom hier het basisrecept voor ontbijt pannenkoekjes. Perfect voor een relaxte zondagochtend. Laat iedereen in het gezin maar kiezen: de hartige of de zoete variant - de basis is neutraal. Courgettes bevatten kalium, verschillende B vitamines en vitamine C. Zo werk je tijdens het eten van pannenkoeken ook aan je gezondheid. Mooi meegenomen, toch?"

Meer tips en gezonde recepten van Myrthe in haar gastblog: Myrthe blogt gezond

Bereidingswijze

  1. Rasp de Courgette grof (met behulp van de keukenmachine of bijv. spiralizer). Leg de geraspte Courgette op een schone en droge theedoek en knijp voorzichtig het vocht er uit.
     
  2. Breek de eieren in een kom en klopt ze los.
     
  3. Voeg vervolgens de kokosyoghurt, plantaardige melk, boekweitmeel, havermeel en het snufje zout toe en roer goed door elkaar.
     
  4. Spatel er tenlotte de bakingsoda en uitgelekte courgette door tot een goed gemengd dik beslag.
     
  5. Verwarm olie in een koekenpan. Schep drie bergjes beslag in de pan en vorm er met behulp van een lepel kleine pannenkoekjes van. Bak ze op matig vuur (dat gaat het best als je een deksel op de pan doet tijdens het bakken). Draai de pannenkoekjes om als de bovenkant ´droog´ is. Bak ze gaar en goudbruin.

Tip voor een zoete variant: meng een gepureerde banaan en wat kaneel door het beslag. Lekker met vers fruit en een lepel kokosyoghurt.

Tip voor een hartige variant: meng wat groene kruiden en harde schapenkaas door het beslag. Lekker met wat rucola en tomaat.