Myrthe's glutenarm en suikervrij Appeltaartje

Myrthe's glutenarm en suikervrij Appeltaartje

Omschrijving

Myrthe's gluten arm appeltaartje met boekweitmeel in plaats van 'standaard' tarwebloem. Boekweitmeel zelf is glutenvrij, maar kán ivm de verwerking sporen hiervan bevatten. Mocht je dus echt voor glutenvrij willen of moeten gaan, kies dan voor gegarandeerd glutenvrij boekweitmeel.

Voedingscoach Myrthe geeft in haar blog alternatieven voor glutenrijke granen in alledaagse gerechten. Haar gouden tip: eet niet vaker dan 1x per dag hetzelfde graan. Dus geen brood, brood & pasta voor achtereenvolgens ontbijt, lunch, en avondeten - met tussendoor ook nog tarwebiscuitjes bij de thee.... maar even omdenken. Bijvoorbeeld met dit glutenvrije appeltaartje van boekweitmeel. Waarom minder gluten eten en varieren in graan goed is voor je gezondheid, vertelt ze je graag in haar blog.

Bereidingswijze

Verwarm eerst de oven voor op 170 graden (hetelucht).

  1. Meng boekweitmeel, kaneel, kardemom en een snufje zout in een mengkom.
     

  2. Schil vervolgens de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de appels dan in hele dunne plakjes (dat deed ik met behulp van de keukenmachine, super snel).
     

  3. Smelt ondertussen de roomboter of kokosolie. Dat doe ik altijd in de oven die aan het voorverwarmen is, fijn energiezuinig.
     

  4. Klop dan de eieren luchtig met vanille bourbon en (plantaardige) melk en giet er gesmolten boter bij. Zorg dat deze niet te heet is anders stolt het ei!
     

  5. Voeg het natte mengsel aan het droge mengsel toe en mix er een egaal beslag van. Giet dit mengsel over de appelplakjes en schep voorzichtig om met een spatel.
     

  6. Bekleed een springvorm (20-22 cm) met bakpapier (of vet de vorm in) en verdeel het appelbeslag over de vorm. Duw goed maar voorzichtig aan. Strijk de bovenkant glad.
     

  7. Bestrooi de taart dan met amandelschaafsel en zet het geheel vervolgens in de oven. Bak de taart in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
     

  8. Verwijder dan voorzichtig de vorm en laat afkoelen op een rooster. Snijd de taart pas aan als deze goed afgekoeld is. Heerlijk met een dot (kokos)slagroom!

Recept: Myrthe Johansen
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart