Myrthe's Hartige Witloftaart

Myrthe's Hartige Witloftaart

Omschrijving

Hmmm: hartige witloftaart met al het goede van het seizoen! Deze taartbodem is gemaakt van havermeel en amandelmeel. De toegevoegde psylliumvezels nemen extra vocht uit de taart op, zodat het geen natte boel wordt :-) En ei mag in hartige taart niet ontbreken. Voedingscoach Myrthe ontwikkelde dit recept en schreef over de gezondheidswaarde van ei - en waarom het ene ei het andere niet is... Lees meer!

Recept: Myrthe Johansen
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Maak eerst het deeg door alle ingrediënten voor de bodem door elkaar te mengen (dit gaat het makkelijkst met een handmixer met deeghaken). Je hebt hiervoor 3 el olijfolie nodig. Voeg een snufje zout toe. Laat het deeg een minuut of 10 rusten voor verwerken.
     
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht. Bekleed een bakvorm met bakpapier of vet de vorm in en verdeel het deeg over de vorm. Zorg voor opstaande randen. Prik gaatjes in de taartbodem en bak de bodem 10 minuten voor.
     
  3. Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig is. Zet het vuur dan uit.
     
  4. Snijd de kontjes van de witlof en een deel van harde kern weg. Verdeel de stronken in de lengte in zessen. Verwarm een grote koekenpan met twee eetlepels olijfolie en roerbak daarin de witlof op middelhoog vuur een minuut of 5. Zorg ervoor dat het vocht wat vrijkomt uit de witlof zoveel mogelijk verdampt. Blijft de witlof erg vochtig? Laat deze dan even uitlekken in een vergiet. Meng de witlof met de honing, gebakken ui en knoflook en schep even om. Maak op smaak met zout en peper.
     
  5. Mix de zachte geitenkaas eerst met een ei tot een egaal geheel. Voeg vervolgens de andere eieren toe en mix goed door. Knip of snijd de bieslook en voeg die toe aan het eimengsel.
     
  6. Haal de bodem van de taart uit de oven. Verdeel de gebakken witlof over de taart. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk vocht mee komt anders wordt de taartbodem zacht. Verdeel het eimengsel gelijkmatig over de witlof. Bak de taart 25-30 minuten op 160 graden gaar. Laat de taart minimaal 10 minuten rusten voor het aansnijden. Bestrooi eventueel met gehakte walnoten voor serveren. Combineer de taart met een lekkere groene salade.