Myrthe's Maaltijdsalade met Haver, Witlof en Biet

Myrthe's Maaltijdsalade met Haver, Witlof en Biet

Omschrijving

Voedingscoach Myrthe is dol op haver, en legt ons in haar blog uit waarom. "Haver is een oergezond graan van Nederlandse bodem, met meer eiwitten en vetten dan in de meeste andere granen. De smaak van haver is romig en wat nootachtig. Heel lekker als vervanger van rijst (denk aan een nasi of risotto) maar ook geeft haver 'body' aan een maaltijdsalade zoals deze. Lekker lokaal, deze haver, en van nature glutenvrij. Haver kan overigens wel spóren van gluten bevatten, en is daarmee niet geschikt voor mensen met coeliakie."

Lees meer over de voordelen van minder gluten eten in Myrthe's blog over granen en gluten.

Recept: Myrthe Johansen
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Begin met het koken van de bieten. Grote bieten kook je in 40 minuten beetgaar. Kleintjes hebben aan 20 minuten genoeg. Spoel ondertussen de haver af en doe deze dan in een pan met water, gebruik ongeveer 2x zoveel water als haver. Kook de hele haverkorrels in ongeveer 30 minuten gaar op zacht vuur.
     
  2. Maak dan de dressing door 100 gram geitenkaas in een kom te doen met de yoghurt, een uitgeperst teentje knoflook en honing. Meng dit door elkaar met behulp van de staafmixer. Wanneer de dressing te dik is kun je deze dunner maken met wat water. Roer er vervolgens de dille en peper door. Maak eventueel op smaak met een snufje zout.
     
  3. Laat de bieten afkoelen in een vergiet. Giet de haverkorrels af en laat ze 15 minuten nawellen. Dit doe je door een schone theedoek tussen de pan en de deksel te leggen (het vocht trekt dan deels in de doek).
     
  4. Pel en snipper de ui.
     
  5. Schil de bieten en snijd ze in blokjes.
     
  6. Doe hetzelfde met de peren.
     
  7. Roer de haverkorrels los, voeg een snufje zout toe en doe ze samen met de blokjes biet en peer in een schaal. Knip er tuinkers boven en schep er voorzichtig ook de kappertjes, gesnipperde ui en resterende geitenkaas door.
     
  8. Je kunt de bietensalade op twee manieren serveren. Of je snijdt de stronken witlof fijn en mengt deze door de salade. Of je pelt de buitenste grote bladeren van de stronken en snijdt de rest fijn. Dien dan de salade op in de grote bladeren die je als eetbaar bakje gebruikt. Serveer met een zachtgekookt eitje.