Myrthe's Makkelijke Notentaart (vegan)

Myrthe's Makkelijke Notentaart (vegan)

Omschrijving

Met dit makkelijke vegan notentaart recept zit je gebakken :-) 

Voedingscoach Myrthe is dol op noten, en schrijf erover in haar maandelijkse blog. "Noten, en met name walnoten zijn echt ´brainfood´. Dat heeft te maken met de vetten (omega 3), mineralen (ijzer) en vitamines (E en B1) allemaal stofjes die onze hersenen goed kunnen gebruiken. Alle noten bevatten deze stoffen maar de een net in een andere verhouding dan de ander. Voor deze herfstige notentaart gebruikte ik dan ook gemengde noten. Om noten zo gezond mogelijk te houden is het wel van belang om ze niet te verhitten. De gezonde vetten oxideren namelijk makkelijk vandaar dat ik eerst de bodem heb gebakken en toen ongebrande en ongezouten noten heb gebruikt."

Bereidingswijze

  1. Doe de dadels in een kom met (lauwwarm) water en laat deze een poosje weken. (30 á 40 min) Snijd ze daarna in stukjes.

  2. Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden.

  3. Meng dan een eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water: dit is de vegan variant van het gebruikelijke eitje in het taartdeeg. Makkelijk genoeg! Nog geen gladde structuur? Pureer het lijnzaadpapje dan nog even.

  4. Doe de havermout in de mengkom van de keukenmachine. Maal de havermout even kort en voeg dan de helft van de in stukjes gesneden dadels, lijnzaadmengsel, kokosolie, kaneel, vanille en zout toe. Meng alles goed door elkaar tot een egaal deeg.

  5. Voeg als laatste amandelmeel toe en meng nog even kort door. Bekleed vervolgens een bakvorm (diameter 20 cm) met het deeg. Bak de taartbodem in 20 minuten gaar en goudbruin.

  6. Maak ondertussen de spijs door de andere helft van de gesneden dadels samen met het amandelmeel in de mengkom van de keukenmachine te doen.

  7. Voeg vervolgens 1/2 tl vanille essence, 1 tl citroensap en 1 tl water toe. Meng het in de keukenmachine totdat het op spijs lijkt. Maak er een bal van en leg deze 10 minuten in de koelkast.

  8. Meng in een bakje de noten met de ahornsiroop of honing (let op: met honing is deze taart niet meer vegan).

  9. Laat de taartbodem even afkoelen. Rol de spijs uit tot een ronde vorm zodat deze in de bodem van de taart past. Verdeel de spijs over de taartbodem. Verdeel vervolgens de noten over de spijslaag en druk goed aan.

Tip: Wacht ongeveer een half uur voordat je de taart aansnijdt, dan zijn de noten namelijk wat meer aan elkaar geplakt en vallen ze er minder snel af. Maar als je dat niet erg vindt kun je natuurlijk direct een stukje nemen :) want net gebakken is deze taart niet te versmaden...

Recept: Myrthe Johansen
Koken & Fotografie: Marie en Mees