Myrthe's Plaatpizza van Bloemkool (glutenvrij en vega)

Myrthe's Plaatpizza van Bloemkool (glutenvrij en vega)

Omschrijving

Natuurvoedingscoach en gastblogger Myrthe deelt haar gezonde recepten met ons. Met deze kleurrijke Plaatpizza met Bloemkoolbodem krijgt het hele gezin ongemerkt wat extra groenten binnen. Wist je dat slechts 6% van de Nederlanders aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt?

"Pizza, dat is toch altijd feest? Deze plaatpizza bestaat uit veel verstopte groenten, want in de bodem zit een hele bloemkool verwerkt! Een groente die veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten bevat en in verhouding ook aardig wat plantaardige eiwitten. De bodem is glutenvrij en koolhydraatarm. Oké, misschien niet zo knapperig als die van een ´normale´ pizza maar wel veel gezonder en heel lekker. Pas de topping natuurlijk naar eigen smaak aan. Veel plezier in de keuken!"

Meer tips en gezonde recepten van Myrthe in haar gastblog: Myrthe blogt gezond
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Haal het rooster uit de oven.

  1. Snijd het loof van de bloemkool en verdeel de kool in stukken. Doe die in de mengkom van de keukenmachine en vermaal dit tot ´rijstkorrels´.
     
  2. Leg de bloemkool op een droge en schone theedoek en vouw de punten van de doek bij elkaar. Draai de doek en wring het vocht uit de bloemkool (hoe droger hoe beter).
     
  3. Breek de eieren in een grote mengkom en klop ze los. Voeg havermeel, kokosvlokken, kaas, oregano, paprikapoeder en zout toe. Roer door elkaar.
     
  4. Doe dan de bloemkool erbij en kneed het geheel tot een korrelig deeg.
     
  5. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig. Druk het deeg plat op de plaat, laat de randen iets op staan. Je kunt met behulp van de bolle kant van een eetlepel het geheel glad strijken. Bak de bodem 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat deze goudbruin is.
     
  6. Maak ondertussen de saus door de ui en knoflook te pellen en te snipperen. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook totdat deze zacht is. Voeg dan de kruiden en passata toe en laat het zachtjes pruttelen en iets indikken.
     
  7. Snijd ondertussen ook de topping voor de pizza. De paprika in reepjes, de bol mozzarella scheur je in stukjes en de tomaatjes kunnen gehalveerd worden en de olijven in plakjes.
     
  8. Haal de bodem van de pizza uit de oven en verplaats die met bakpapier op het rooster (voor een drogere bodem). Verdeel de ingedikte passata over de pizzabodem. Verdeel de mozzarella, paprika, olijven en tomaatjes (met snijvlak omhoog) over de pizza.
     
  9. Bak deze nog 15 minuten op 180 graden in de oven.
     
  10. Snijd ondertussen de bosui in dunne ringetjes en haal de blaadjes basilicum van de takjes.
     

Bestrooi de pizza ná de baktijd met de bosui en basilicum. En klaar is je groentenpizza! Salade erbij en je hebt een complete maaltijd (en nog meer groenten binnen ;).