Myrthe's Simpele Septemberjam met Vlier

Myrthe's Simpele Septemberjam met Vlier

Omschrijving

Natuurvoedingscoach en gastblogger Myrthe deelt haar gezonde recepten met ons. Deze super seizoensjam is op basis van vlierbessen, voor extra weerstand.

"De wisseling van zomer naar herfst is een belangrijk moment om extra aandacht te besteden aan onze weerstand. De dagen worden korter, en naast het risico op covid-19 komt het ´gewone´ griepseizoen ook weer in zicht. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende virussen en bacteriën te bestrijden. De belangrijkste stoffen die zorgen voor een sterk immuunsysteem zijn o.a. vitamine D, zink, selenium, quercetine en vitamine C. De laatste twee stoffen zijn goed vertegenwoordigd in vlierbessen! Ik gebruik, ook in deze jam, bewust zo min mogelijk suiker. Om de jam te binden, op smaak te maken en vooral langer houdbaar dan een paar dagen, heb je wel een minimale hoeveelheid suiker nodig."

Lees meer gezonde tips en recepten van Myrthe op haar gastblog voor Hofweb.

Bereidingswijze

  1. Als je zelf sap wilt maken zoek je eerst een mooie vlierbessenstruik op. Het is niet moeilijk! Pluk de schermen met zwarte bessen. Ris deze rijpe, zwarte bessen van de schermen en verwijder alle groene en rode bessen, die zijn namelijk licht giftig.*
     
  2. Doe de bessen dan in een pan met dikke bodem en verwarm ze. Als de bessen stuk gaan komt het sap vrij. Dit duurt een minuut of vijf. Zeef het geheel dan zodat je alleen het sap overhoudt.
     
  3. Verwarm de appelblokjes met een klein beetje sap totdat ze zacht zijn (het ligt aan het soort appels dat je gebruikt hoelang dit duurt). Als de appels tot moes zijn gekookt voeg je de rest van zowel het vlierbessensap als citroensap en de geleisuiker toe.
     
  4. Laat het geheel nog een paar minuten doorkoken totdat de suiker is opgelost. Schep de jam in twee, schone jampotten. Bewaar in de koelkast vanwege het geringe suikerpercentage.
     

*Let op: onrijpe (groene tot lichtrode) vlierbessen, en vlierbessen die je rauw eet, kunnen misselijkheid en diarree veroorzaken. Kook ze dus altijd, en kies alleen rijpe, zwartblauwe bessen.