Myrthe's Slow Oats met Vlierbes, Braam en Appel

Myrthe's Slow Oats met Vlierbes, Braam en Appel

Omschrijving

Natuurvoedingscoach en gastblogger Myrthe deelt haar gezonde recepten met ons. Deze 'slow oats' havermoutpap (met vlierbessen) had je vast nog nooit zo bekeken!

"Havermoutpap, het lijkt zo eenvoudig :-) Als je echt hele lekkere en romige havermoutpap wil koken waarbij bijna alle antinutriënten verdwijnen en graanvlokken zich goed ontsluiten, zodat je optimaal gebruik kunt maken van alle voedingsstoffen, kost dat tijd. Het gaat om het principe van weken-koken-nawellen."

"Het fijne is dat je het weken van graanvlokken ´s nachts kan laten plaatsvinden. Vervolgens kook je het 's ochtends een minuut of 20 en tenslotte laat je het dus net zo lang staan. Tuurlijk heb je daar niet elke dag tijd voor: maak gerust een dubbele portie en bewaar de rest in de koelkast. Nog een tip: gebruik liever geen dierlijke melk om havermoutpap te koken, dat remt de ontsluiting van de graanvlokken."

Meer gezonde tips en recepten van Myrthe, vind je hier, op haar maandelijkse blog voor Hofweb.

Bereidingswijze

  1. Goed dus, slow oats: de bereiding. Begin met het weken. Doe de havermout met het water in een pap, sluit goed af en laat een nacht weken.
     
  2. Kook de volgende dag de havermoutpap waarbij je de rozijnen de laatste 5 minuten meekookt.
     
  3. Laat vervolgens de pap nog 20 minuten wellen (als je de tijd hebt).
     
  4. Voeg dan amandelpasta, kaneel en vlierbessensap toe. Roer het goed door elkaar, maak op smaak met ahornsiroop.
     
  5. Verdeel de pap over twee schaaltjes.
     
  6. Garneer de pap met in schijfjes gesneden appel, bramen en wat gehakte (para)noten. Je kunt ook nog zonnebloempitten of pompoenpitten toevoegen, net wat je lekker vindt.

Warm vind ik deze pap het lekkerst. En jij?