Myrthe's Groentestoof met Spruitjes en verwarmende specerijen (vegan)

Myrthe's Groentestoof met Spruitjes en verwarmende specerijen (vegan)

Omschrijving

Stoof met Spruitjes en verwarmende winterse specerijen.

Myrthe: "Meestal worden specerijen vooral gezien als smaakmaker, maar specerijen worden sinds de oudheid voornamelijk ingezet als natuurlijk medicijn. Kruiden en specerijen staat centraal in de ayurveda (Indiase geneeskunde) en in de Chinese geneeskunde. Vanuit de Chinese voedingsleer heeft ieder voedingsmiddel een thermisch effect op ons lichaam. Bij kou kun je verwarmende specerijen gebruiken zoals kaneel, kardemom, gember, kruidnagel, peper, piment, nootmuskaat, en bijvoorbeeld kurkuma".

Bereidingswijze

  1. Pel de ui en knoflook en snipper deze. Maak de spruitjes schoon en halveer deze. Schil de bataat, pastinaak en wortel. Snijd deze groenten in blokjes van ongeveer een centimeter.

  2. Verwarm olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook op zacht vuur ongeveer 5 minuten. 

  3. Voeg dan de specerijen (zonder het zout) toe en bak mee totdat ze beginnen te geuren.

  4. Voeg dan bataat, wortel en pastinaak toe. Schep om en giet vervolgens de kokosmelk erbij. Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen.

  5. Spoel ondertussen de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Roer het groentemengsel af en toe voorzichtig om.

  6. Voeg na 15 minuten de spruitjes en tomatenblokjes toe, schep opnieuw om en laat het geheel nogmaals 15 minuten zachtjes doorkoken.

  7. Wanneer de spruitjes beetgaar zijn kunnen de kikkererwten toegevoegd worden.

  8. Proef de stoof en maak op smaak met zout, citroensap en eventueel nog wat extra chilivlokken.

Myrthe's tip: "Serveer de groentestoof met naakte haver of volkoren rijst. Lekker met een lepel kokosyoghurt, licht geroosterde cashewnoten en wat verse koriander."

Recept: Myrthe Johansen
Koken en fotografie: Marie Sophie en Mees