Myrthe's Winter-Warme Quinoasalade

Myrthe's Winter-Warme Quinoasalade

Omschrijving

Quinoa van Nederlandse bodem speelt de hoofdrol in deze winterse verwarmende maaltijdsalade. Met die vrolijke regenboogpeen én kleurrijke bataat fleurt deze kleurrijke quinoasalade zelfs de grauwste winterdag op.

Lees meer in Myrthe's blog over de rol van verwarmende granen in de koude maanden van het jaar. Wist je dat goed kauwen echt help bij het stoken van je 'interne vuurtje?'

Recept en fotografie: Myrthe Johansen

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 180 graden.
   

 2. Schil de peen, pastinaak en bataat met een dunschiller en snijd er vervolgens kleine frietjes van. Doe de groenten in een grote mengkom. Wanneer je paarse wortel gebruikt hou je de liever even apart omdat deze anders paars afgeeft aan de rest van de groenten.
   

 3. Voeg de olijfolie en kruiden toe. Schud de groenten om zodat ze allemaal bedekt raken met de olijfolie en kruiden.
   

 4. Pel de uitjes en snijd ze in vieren, besprenkel ze met een lepel olijfolie (je kunt de apart gehouden paarse peen er ook bij doen). Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verdeel hier de groenten over.  Bak de groenten in 20-30 minuten gaar in de oven (even prikken om te checken).
   

 5. Was, terwijl de groenten in de oven staat de winterpostelein in koud water en maak droog (met bijvoorbeeld  slacentrifuge). Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking.Voeg na het koken eventueel een snufje zout toe.
   

 6. Maak de dressing door de tahin te mengen met een teentje uitgeperste knoflook, citroensap, ahornsiroop, snuf zout, olijfolie, harissa en wat water bij elkaar te voegen tot een mooie lobbige dressing. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan.
   

 7. Verdeel de winterpostelein over een schaal (of verdeel over borden). Meng de quinoa door de groenten en verdeel de groenten over de winterpostelein. Sprenkel een deel van de dressing over de salade en serveer de rest apart. Bestrooi ten slotte met de zonnebloempitten en serveer direct.