Myrthe's Witlofsalade met Rode Biet en Walnoot

Myrthe's Witlofsalade met Rode Biet en Walnoot

Omschrijving

Natuurvoedingscoach en gastblogger Myrthe deelt haar gezonde recepten met ons. Deze salade van rauwe witlof en rode biet is een uitstekende hulp bij een (voorjaars)schoonmaak... van je lijf! :-)

"De lever speelt een grote rol bij onze stofwisseling en heeft als belangrijkste taak reinigen en ontgiften. De meest belastende stoffen voor de lever zijn alcohol, medicijnen, suiker en stress. Als de lever het zwaar heeft kan zich dat onder anderen uiten in klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, jeuk, spier- en gewrichtspijn en slecht slapen.

Je kunt je lever ondersteunen door de dag te beginnen met een glas lauw water met het sap van een halve citroen. Bittere groenten zoals witlof ondersteunen de leverfunctie uitstekend. Vandaar deze salade met rauwe witlof!"

Meer tips en gezonde recepten van Myrthe in haar gastblog: Myrthe blogt gezond

Bereidingswijze

  1. Maak allereerst de dressing door alle ingrediënten bij elkaar te voegen en goed te mengen. Mocht het nog wat te dik zijn kun je er een eetlepel augurkenazijn of appelciderazijn aan toevoegen.
     
  2. Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden. Haal het harde stukje uit de kern van de witlof, deze is het meest bitter.
     
  3. Snijd dan de witlof in de breedte in reepjes. Ik heb wat hele buitenste bladeren apart gehouden voor de opmaak van de salade. Dit hoeft natuurlijk niet.
     
  4. Doe de gesneden lof in een schaal en besprenkel met een beetje citroensap. Witlof heeft de neiging om bruin te worden, het citroensap remt dit.
     
  5. Verdeel de appel in vieren en verwijder het klokhuis, snijd vervolgens in blokjes. De appel hoeft niet geschild te worden mits je een biologische appel gebruikt. Meng vervolgens de appel door de witlof.
     
  6. Schil de biet en rasp deze julienne met een keukenmachine. Heb je die niet kun je ook kleine blokjes snijden van de biet. Houd de biet nog even apart. Pel de ui en snipper deze. Snijd ten slotte de augurken in kleine blokjes. Voeg die samen met de ui toe aan de witlof. Schep vervolgens de dressing erdoor.<
     
  7. Leg de salade op een schaal en verdeel de biet erover. De reden dat ik de biet apart houd, is dat wanneer je de biet ook toevoegt de salade roze wordt. Dat vond ik niet zo mooi voor de foto maar je kunt uiteraard de biet ook direct toevoegen.
     
  8. Hak de peterselie fijn en de walnoten grof en strooi die over de salade.