Myrthe's Zomerse Bowl met Tempeh en Tuinboontjes

Myrthe's Zomerse Bowl met Tempeh en Tuinboontjes

Omschrijving

Voor deze zomerse bowl kun je alle groenten gebruiken die je lekker vindt. Als belangrijkste eiwitbronnen worden Tempeh, zonnebloempitten en tuinbonen gebruikt. Maar ook de andere ingrediënten bevatten in meer of mindere mate plantaardige eiwitten. Gierst kun je als je wil ook vervangen door quinoa, dat bevat nog meer eiwitten. Lees meer tips en trucs over plantaardige eiwitten in Myrthe's blog

Recept: Myrthe Johansen
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 1. Begin allereerst met het marineren van de tempeh. Snijd hiervoor tempeh in blokjes . Pel de knoflook en pers deze uit boven een rechthoekig schaaltje en meng met de sojasaus.
   
 2. Voeg de blokjes tempeh toe en meng goed zodat de blokjes helemaal bedekt zijn met de marinade. Laat de marinade minimaal 15 minuten intrekken.
   
 3. Maak dan de dressing door de mosterd te mengen met olie, azijn en ahornsiroop tot een lobbige dressing.
   
 4. Rooster vervolgens de gierst een paar minuten in een droge koekenpan, dit maakt dat de gierst lekkerder van smaak wordt (meer nootachtig) en minder plakt. Kook de gierst met de deksel op de pan (in 500 ml water zonder zout) in ongeveer 15-20 minuten gaar en droog. (Of volg de aanwijzingen op de verpakking.) Leg na de kooktijd een schone theedoek tussen de pan en de deksel en laat de gierst nog even nawellen.
   
 5. Rooster de zonnebloempitten een paar minuten in een droge koekenpan en hak de kruiden fijn.
   
 6. Maak de bloemkool schoon en verdeel in kleine roosjes, snijd de stronk in blokjes. Kook of stoom de bloemkool in een minuut of 10 beetgaar.
   
 7. Verwarm (kokos)olie in een koekenpan en bak de tempeh.
   
 8. Stoom de peultjes, doperwten of fijngesneden snijboontjes heel kort tot beetgaar en kook de tuinboontjes een minuut of vijf in weinig water.
   
 9. Snijd de bosui in ringetjes. Was en droog de slamix en snijd in stukken.
   
 10. Roer de gierst los met een vork en schep er de kruiden en zonnebloempitten door, maak op smaak met zout en versgemalen peper. Verdeel dan de gierst en groenten over vier bowls, garneer met bosui, tempeh en kiemen. Serveer met de dressing.