Nadia Zerouali: Kikkererwtensoep met Tahina en Flatbreadchips

Nadia Zerouali: Kikkererwtensoep met Tahina en Flatbreadchips

Omschrijving

Lekker hoor, die Arabische keuken, maar ze gebruiken altijd van die ingrediënten waarmee je verder niets kunt. Niet waar, weet Nadia Zerouali. Dus geeft ze behalve een recept ook tips voor wat je er vérder mee kunt. En wat kunnen we verder nog met tahina?

  • Week en kook wat extra kikkererwten en maak zelf de lekkerste hummus.

  • Meng in een schaaltje wat tahina met granaatappelmelasse en honing. Lekker bij het ontbijt of als dip voor fruit..

  • Out of the box: gebruik tahina als saus voor je noedels: lekker met sojasaus, extra sesamzaadjes en knoflook. Tahina is niet zomaar sesampasta; lekkere tahina is witte tahina.

Gemaakt van ongeroosterde Ethiopische sesamzaadjes die bij voorkeur in Nablus, Palestina gemalen worden in stenen vijzels, nadat ze eerst flink in een zoutwaterbad zijn geweekt om hun velletjes kwijt te raken. Wat je dan overhoudt, is een rijke tahina: notig, romig en lichtzout van smaak, met een heel licht bittertje.

Recept: Nadia Zerouali en Merijn Tol uit ''Arabia bij je thuis''
Foodstyling: Marie-Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart 

Bereidingswijze

  1. Breng de geweekte kikkererwten in een ruime pan met 2 liter schoon water aan de kook. Schuim goed af.

  2. Pel de knoflook. Snijd 2 stukjes schil van de citroen (zonder het wit). Snijd de takjes van de gewassen koriander en bind de takjes met een stukje slagerstouw vast.

  3. Voeg zodra het niet meer schuimt, de knoflook, citroenschil, koriandertakjes en komijnzaad toe.

  4. Kook de kikkererwten in 1,5 uur gaar. Roer de tahina los met olijfolie en breng op smaak met peper, zout en citroenrasp en, naar smaak, citroensap.

  5. Verhit in een wok of frituurpan een flinke laag olie. Scheur het brood in stukjes en frituur deze in enkele seconden goudbruin. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met wat zout.

  6. Verwijder koriander, knoflook en citroenschil en breng de soep op smaak met peper en zout.

  7. Serveer met een flinke schep tahina en bestrooi met flatbreadchips.