Myrthe's Nazomerse Maaltijdsalade met Boontjes

Myrthe's Nazomerse Maaltijdsalade met Boontjes

Omschrijving

Het geheime ingrediënt van deze salade is koude gekookte aardappel. Koude gekookte aardappels bevatten resistent zetmeel. Resistent zetmeel kan niet door onze spijsvetering worden afgebroken tot glucose (dus geen suikerpiek) maar de bacteriën in onze dikke darm kunnen resistent zetmeel fermenteren tot boterzuur. Een belangrijk korte-keten-vetzuur die, naast heel veel andere functies, vooral dient als energievoorziening van een gezonde darmflora. Je kunt een deel van deze salade al voorbereiden zodat je op de dag zelf snel klaar bent met de bereiding.

Recept: Myrthe Johanson 
Fotografie: Mees van den Ekart 
Foodstyling: Marie-Sophie Wigbers

Bereidingswijze

  1. De dag van tevoren: Kook de aardappels met schil in ongeveer 10-15 minuten gaar. Laat ze vervolgens afkoelen, doe ze in een bakje en zet ze een nacht in de koelkast. 
     

  2. Maak de dressing door azijn, een geperst teentje knoflook, mosterd en honing te mengen. Klop de dressing vervolgens lobbig door de olijfolie druppelgewijs toe te voegen. Je kunt ook alles in een klein en schoon jampotje doen en goed schudden (met de deksel erop ;)). Zo maak je makkelijk wat meer dressing om op voorraad te hebben.
     

  3. Op de dag zelf: Haal de boontjes af en blancheer of stoom de sperziebonen beetgaar.
     

  4. Snijd de courgette in blokjes en bestrooi met een klein beetje zout. Bak de blokjes kort in wat olijfolie.
     

  5. Hak de oregano fijn. Doe de sperziebonen en courgette in een schaal en meng de dressing en de fijngehakte oregano door de boontjes. 
     

  6. Kook de eieren in een minuut of vier net niet helemaal gaar.
     

  7. Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten, komkommer en paprika in blokjes. Verwijder de schil van de aardappels en snijd deze ook in blokjes.
     

  8. Schep alle groenten voorzichtig door het sperziebonen-courgettemengsel.
     

  9. Rooster de pitten in een droge koekenpan en strooi die vervolgens over de salade.
     

  10. Voeg nog wat gesneden olijven en kappertjes toe. En serveer met het gekookte eitje.