No-Waste Soep

No-Waste Soep

Omschrijving

Samen sterk tegen voedselverspilling... Daar zal een kopje soep op smaken :-)

Toen we klanten eind september vroegen om hun no-waste tips, kwamen massaal reacties binnen. De onbetwiste winnaar? No-Waste Soep: krachtige doe-het-zelf bouillon van allerlei groenterestjes uit de koelkast.

We hebben alle verschillende reacties samengevoegd tot een 'Hofweb's eigen' No-Waste Soep, hier het recept. Met dank aan alle inzenders voor hun eigen tips!

Fotocredits: Koken met Karin

Bereidingswijze

  • Je maakt een bouillon, getrokken van groente (en zelfs fruit!) restjes. Gebruik schillen van je uien, bieten en wortels, eindjes van bleekselderij... Maar ook 'kontjes' van je courgette, wortelloof en broccoli en bloemkoolstronken. Tip: Je kunt alles in een laatje in de vriezer bewaren, totdat je een mooie hoeveelheid hebt.
  • Met minimaal 2 liter water opzetten, flink wat kruiden erdoorheen, en rustig 1 á 2 uur laten pruttelen. Vrijwel alle inzenders noemen laurierblad, platgeslagen knoflook, wat extra peperkorrels, en foelie als aanbevolen kruiden. Kaaskorstjes van parmezaan zijn een luxe en heerlijke toevoeging. Mee laten koken dus!
  • Voor de fijnproever: je kunt de bouillon na het koken even door een fijne zeef gieten. Voor een stevigere soep: staafmixer erop, met alles er nog in - minus laurierblad, die zijn niet erg eetbaar :-)

Dit wordt een perfecte basis voor soepen én sauzen, ook bijvoorbeeld om later in de week rijst in te koken. Tip: de bouillon kan ook (in porties) ingevroren worden.