Oesterzwambitterballen

Oesterzwambitterballen

Omschrijving

Een vegetarische variant op de 'normale' bitterbal/kroket. Niet heel lastig om te maken, en een echte 'binnenkomer' om tijdens een feestje te serveren!

Receptuur: Hjalmar Vogel

Fotografie: Hjalmar Vogel

Bereidingswijze

  1. Snij de kastanje-champignons, oesterzwammen, knoflook en ui in kleine stukjes
  2. Bak deze voor 5 minuten in wat boter aan
  3. Zet de gebakken champignons apart
  4. Verwarm in een andere pan 250 ml water, met 1 bouillon blokje, tot het blokje is opgelost
  5. Laat de bouillon koud worden

Voor de Roux:

  1. Zet een pan op laag vuur, met daarin de boter, en laat deze volledig smelten
  2. Voeg nu de bloem in 1 keer toe, en blijf goed roeren
  3. Als het goed is wordt het nu 1 samenhangende massa. Deze moet je voor 5 minuten aan blijven bakken (blijven roeren zodat de roux niet bruin wordt)
  4. Voeg nu langzamerhand de bouillon aan de roux toe, en blijf goed roeren
  5. Doe hetzelfde met de melk
  6. Zodra al het vocht is opgenomen, óf de roux een mayonaise-achtige dikte heeft, kun je de roux (salpicon in deze staat) laten afkoelen
  7. Mix dan het agar agar poeder met wat water, en roer het door de salpicon
  8. Snij de verse peterselie fijn, en meng door de koude salpicon
  9. Maak van deze salpicon 'kroket of bitterbal'-formaat-rolletjes, en zet tijdelijk weg in de vriezer

Voor het maken van de kroketten:

  1. Maak drie 'stationnetjes', waarbij je bij elk station een bak/bord vult met:
    • Bloem
    • Ei
    • Paneermeel
  2. Haal elk rolletje van je salpicon door de stationnetjes op de bovenstaande volgorde
  3. Je kunt nu eventueel de kroketten in de vriezer bewaren. Wél een tip om tussen alle kroketten een papiertje/bakpapiertje te doen, zodat ze niet aan elkaar vriezen

Frituren:

  • Verwarm de frituurpan voor op 180 graden
  • Frituur de kroketten (ongeveer 5 minuten) met niet teveel te gelijk, tot ze goudbruin zijn

Serveer met een flinke dot mosterd, en laat het feestje maar beginnen!