Pasen '24: Yvette's Havermout Ontbijtcakes met Blauwe Bessen

Pasen '24: Yvette's Havermout Ontbijtcakes met Blauwe Bessen

Omschrijving

Havermout is 'superfood'; er is zelfs een heel kookboek over dit ingrediënt verschenen. Havermout vult goed, bevat vezels, geen gluten en kan dus helpen bij afvallen.

Bovendien is het cholesterolverlagend. In Ierland, waar ik ben geboren, leer je op jonge leeftijd al dat havermout goed voor je is. Het geeft aan baksels een fijne structuur, en je kunt het weken in melk of water, voor een zachte cake of brood, of droog verwerken in koeken voor een bros resultaat. Daarom een ode aan havermout: cakes voor het ontbijt!

Bereidingswijze

  1. Meng de havermout met 375 milliliter water (of (vegan)melk) en een snuf zout tot een pap. Laat het 2 tot 3 uur staan of een hele nacht.

  2. Verwarm de oven voor tot 175 °C.

  3. Klop de andere ingrediënten, behalve de bessen, door elkaar en roer ze door de gewelde havermout. Schep dan de blauwe bessen er ook door. Giet het beslag in een ingevette bakvorm, een muffinvorm met twaalf cups bijvoorbeeld.

  4. Bak de cakes 35 minuten of tot ze terugspringen wanneer u er zachtjes op drukt. Laat ze 10 minuten afkoelen en haal ze dan uit de vorm. Laat ze afkoelen op een rooster. Deze cakes kunnen worden ingevroren.

Recept: Yvette van Boven
Koken en Fotografie: Kruimel.