Orzo-risotto met Spinazie, Courgette & Asperges (vega)

Orzo-risotto met Spinazie, Courgette & Asperges (vega)

Omschrijving

Orzo is het Italiaanse woord voor gerst. Orzo (of risoni) is een kleine, gedroogde pastasoort in de vorm van rijst, die volgens de Italianen op gerstekorrels lijken.

Je ziet deze pastavorm in meer landen rondom de Middellandse Zee. Men eet het van oudsher in soepen. Maar Orzo is ook lekker als pasta met een goede tomatensaus of pesto en als pilav gemend met gebakken groenten. Orzo is ook een perfecte basis voor een snelle risottovariant, zoals deze met asperge. Mjam!

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Zet een volle waterkoker aan. Snipper de knoflook en de ui.
     
  2. Verhit een scheut olie in de koekenpan. Fruit hierin op middelhoog vuur de knoflook en de ui glazig. Voeg de orzo en de herbes de province toe en bak een minuutje mee. Voeg het kokend water en het bouillonblokje toe en breng met een snuf zout aan de kook. Laat op laag vuur 12 minuten koken tot alle vocht is opgelost.
     
  3. Snijd de champignons in kwarten. Verhit een hapjespan met een scheutje olie op het vuur en bak hierin de champignons in 3 minuten bruin.
     
  4. Snijd de courgette in plakjes en de groene asperge in stukjes. Gooi de onderste drie cm weg. Voeg ze toe aan de champignons en bak 4 minuten mee op middelhoog vuur. Was de spinazie en snijd in repen. Voeg in de laatste twee minuten toe aan de orzo en laat slinken.
     
  5. Draai het vuur van de orzo na de kooktijd laag. Voeg de gebakken groenten eraan toe met de kaas en de creme fraiche. Roer tot alles smeuig en gesmolten is.
     
  6. Breng op smaak met flink wat verse peper en schep in diepe borden.
     
  7. Maak af met wat blaadjes verse salie.