Ottolenghi's Black Beans 'n' Chicken soep

Ottolenghi's Black Beans 'n' Chicken soep

Omschrijving

Deze kruidige Black Beans ’n’ Chicken soep komt uit Ottolenghi’s bekende boek ‘Plenty’. Worchestershiresaus - zo’n keukenkastje-ingrediënt dat je ofwel veelvuldig gebruikt, ofwel al een jaar ongeopend had staan. In deze soep onmisbaar! Voor als je ‘m nog niet kent: Worchester(shire)saus, is een klassieke smaakbom met azijn, tamarinde, rietsuiker, zoute sojasaus en een rits aan smaakmakende kruiden en specerijen :-) Heerlijk bij een hamburger of in een marinade. Give it a try!

Tip: Zwarte bonen uit blik of pot hoef je niet voor te weken. Gedroogde zwarte bonen moeten een nacht weken, en dan eerst 60 min koken, voor je ze op onderstaande wijze in het recept verwerkt.

Recept: Yotam Ottolenghi, uit 'Plenty'
Koken en fotografie: Marie Sophie en Mees van Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Zet een flinke pan met zware bodem op een middelhoog vuur, en, wanneer de pan goed heet is, voeg de eerste acht ingrediënten toe - stop bij de Worchestershiresaus. Onder regelmatig roeren kun je nu de kippenvleugeltjes braden totdat ze mooi kleur krijgen (ongeveer 12 minuten)
     
  2. Voeg aan de pan de Worchestersaus toe, de halve citroen (dus met schil en al!) en 2,5 theelepel zout. Opnieuw terwijl je goed roert, lekker even aanbraden.
     
  3. Voeg nu de geweekte en gekookte (of rechtstreeks uit pot/blik) zwarte bonen toe, de bouillon en 300 ml water. Dit alles breng je zachtjes aan de kook. Zet op een laag vuurtje, doe de deksel op de pan en laat ongeveer 35-40 minuten pruttelen.
     
  4. Draai het vuur uit en haal met een tang de kippenvleugeltjes uit de soep. Leg ze op een bord om af te koelen. Knijp de meegekookte citroen uit in de soep en doe de citroenschil dan weg. Als de kip genoeg afgekoeld is, haal je het vel en het vlees van de botjes en doe je het kippenvlees terug in de soeppan.
     
  5. Verwarm de soep nog een kleine vijf minuutjes, en mix (naar smaak) ondertussen apart de ingrediënten voor de salsa, met een goede snuf zout. Met een dot salsa bovenop, is de soep klaar om te serveren. Voor een kindvriendelijkere versie van deze soep, serveer je ‘m zonder de salsa, waar een heet pepertje de boventoon voert.