In de Hooikist gegaarde moderne Snert

In de Hooikist gegaarde moderne Snert

Omschrijving

Er staat weer een dikke pan in de Hooikist gerijpte snert in onze keuken te geuren. Als je 'm wekelijks maakt, kun je 'm ook lekker finetunen. Ik deel ons recept dan ook graag met je. Minder vlees, maar meer groentes. Spliterwten hoef je officieel niet te weken; wij doen 't wel; is ie eerder gaar én beter verteerbaar.

Heb je geen Hooikist, dan kun je de pan ook in bed stoppen, flink onder de dekens! Of je kookt 'm natuurlijk gewoon.

De Hooikist (of bed) bereidingsvolgorde is:

  • Nachtje spliterwten (nu in de actie) weken

  • 5 minuutjes aan de kook brengen

  • 2 uurtjes Hooikist (of in bed stoppen).

  • Alle gesneden groentes (en eventueel de rookworst) erbij doen

  • 5 minuutjes koken

  • Nog een uurtje Hooikist en klaar is je ouderwets lekkere én energie zuinige snert!

Zo krijg je inderdaad een flinke pan snert, waar je meerdere dagen van kunt eten (voor de lunch of als de kinderen uit school komen bijvoorbeeld) of in bakjes in de diepvries kunt doen.

Spek doen wij er lang niet altijd meer in. Rookworst? Tóch wel heel lekker vinden ze hier. Maar dan wel die van Brandt & Levie; wat een zaligheid is dát zeg!

Aan de slag?!

Bereidingswijze

Voorbereiden: Laat de spliterwten een nacht van te voren wellen in ruim water. (zo zijn ze eerder gaar en beter verteerbaar) 

Bereiden:

  1. Breng 500g spliterwten met de laurierblaadjes in ca. 2 liter water aan de kook en zet daarna 2 uur lang in de Hooikist. (of kook ze 60 min. zachtjes) Mocht je vlees willen toevoegen zoals speklap of schouderkarbonade, doe deze er dan in zijn geheel bij.

  2. Was ondertussen de groentes en snijd deze gelijk grote stukken van ca. 1,5 cm. Snijd de prei en ui in ringen van ca. een halve cm. 

  3. Haal de pan met spliterwten uit de Hooikist (of van 't vuur), vis (indien toegevoegd) het vlees uit de pan, snijd het in stukken en voeg weer toe aan de soep.

  4. Voeg je alle gesneden groentes, 3 teentjes geperste knoflook en 4 bouillonblokjes toe. Extra kruidentip: Voeg wat gember, kerrie en ketjap naar smaak toe. Mocht je de rookworst willen toevoegen, doe dat nu in z'n geheel, maar uit de verpakking. Breng opnieuw kort aan de kook en zet weer 1 uur in de Hooikist of laat nog ca. 30 minuten zachtjes doorkoken totdat de groentes beetgaar zijn. 

  5. Haal de worst eruit en snijd deze in kleine stukjes, zo heb je iedere hap een lekker stukje worst!

Tip: Laat de groentes niet tot ‘moes’ koken; bite is lekker en je proeft beter de onderlinge smaken. 

Serveertip: Strooi er wat fijn gesneden selderij overheen. Heerlijk met smeuïg roggebrood. Voor vega(n) met rode pesto en voor de vleesliefhebber met spek.