Paddenstoelenrisotto

Paddenstoelenrisotto

Omschrijving

Risotto wordt veelal beschouwd als ''Het meest onmogelijke recept op aarde''. Graag help ik jullie uit deze waanzin, gezien risotto super makkelijk én snel te bereiden is! Het enige wat je voor een 'goede' risotto terug moet doen, is er liefde en aandacht in steken.

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • 250 g kastanjechampignons fijn snijden (1x1 cm blokjes)
    • Overigens kun je elke andere soort champignon/paddenstoel gebruiken! Het is maar net welke jouw favoriet is!
  • 150 g prei fijn snijden (zo fijn als je wilt)
  • 1,5 l groentebouillon aan de kook brengen, met de gedroogde paddenstoelen
  • Bosje platte peterselie fijnsnijden

Bereiden:

  1. Zet een koekenpan op hoog vuur
  2. Bak de fijngesneden kastanjechampignons in ruim boter bruin
  3. Breng de champignons op smaak met zout en versgemalen peper
  4. Na 5 minuten zijn de champignons klaar, en kun je deze van het vuur halen en apart bewaren.

 

HOOFDREGELS BIJ HET MAKEN VAN RISOTTO:

  • Zet je groentebouillon op het vuur, en zorg dat deze aan de kook blijft gedurende het maken van de risotto.
  • Blijf ten alle tijden bij je pan risotto.
  • Stop niet met het roeren van je risotto. Dit zorgt dat hij niet aankoekt, én het heeft een positief effect op de smeuïgheid van het geheel.
  • Neem zelf tijdens het koken ook een wijntje, gezien de hele fles tóch niet in het recept gaat!

 

  1. Zet een ruime pan, met een dikke bodem op het vuur (liefst gietijzer/stoofpan)
  2. Voeg de rest van de boter toe aan de (gietijzeren)pan
  3. Stoof de prei in de boter tot deze glanzend en zacht zijn
  4. Voeg de rijst toe, zodra de rijst warm en glanzend is.
  5. Blus de rijst af met de droge witte wijn.
  6. Blijf al roerend telkens een soeplepel bouillon toevoegen, tot de risotto elke keer 'net iets te nat is'. 
  7. Zodra je zichtbaar ziet dat het vocht bijna weg is, voeg je weer een soeplepel toe. 
  8. Dit proces blijf je zo'n 10 minuten herhalen. 
    • Vertrouw je het niet helemaal qua kooktijd? Blijf vooral tussendoor de rijst proeven, om te kijken hoe gaar de rijst is
  9. Zodra de rijst beetgaar is, (geen harde kern, en/of melig) en wederom het grote deel van het vocht verdampt is, en zet het vuur uit
  10. Haal de gedroogde shiitakes uit de bouillon, snijd deze fijn en voeg samen met de kastanjechampignons toe aan de risotto.
  11. Voeg de Parmezaanse kaas (zoveel als je zelf lekker vindt), fijngesneden peterselie en versgemalen zwarte peper toe, en meng goed door.
  12. Serveer en geniet!

 

Garneer eventueel met een takje verse bladpeterselie.

Hou je niet van een plakkerige risotto? Probeer dan zo min mogelijk te roeren, maar te 'walsen' met de pan. Voor de rest dezelfde methode gebruiken!