Palmkool Tempura met Amandelyoghurt

Palmkool Tempura met Amandelyoghurt

Omschrijving

Dit voorgerecht voor 4 personen is onderdeel van Sanne Vogels Kerstmenu 2020 voor Hofweb. Bekijk hier alle gerechten van dit menu.

De vegan keuken heeft soms Aziatische trekjes... In dit voorgerecht worden Palmkoolbladeren in een beslagje gewenteld en kort gefrituurd zodat ze een krokant jasje krijgen: daar tover je een heuse Tempura op tafel! Met daarbij het sausje van gepofte knoflook en amandelyoghurt - jouw vegan Kerst begint goed :-)

Recept: Sanne Vogel

Koken en fotografie: Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Begin met het sausje. Verhit de komijn kort in een koekepan, als de geur naar boven komt is deze goed. Pof de knoflook ze door in de schil te bakken in een koekenpan. Als de schil bruin is, laten afkoelen en de zachte knoflook er uit persen.
     
  2. Doe de komijn in een vijzel en maak deze fijn. Voeg de knoflook toe en maak deze ook fijn. Doe alle ingredienten voor het sausje in een kom en meng goed, voeg naar smaak peper en zout toe.
     
  3. Nu de palmkool. Het mooiste is om de palmkoolbladeren in hun geheel te gebruiken. Je hebt dan een ovale gietijzeren pan nodig om in te frituren. Mocht je deze niet hebben, snijd de palmkool dan in de maat zodat deze past in je pan.
     
  4. Was de palmkool en droog deze goed af met een schone theedoek. Meng de ingrediënten van het beslag.
     
  5. Verwarm de zonnebloemolie in een gietijzeren pan. Leg een stuk keukenpapier op een grote platte schaal.
     
  6. Eerst de palmkool in bloem wentelen en inwrijven voor je ze door het tempura beslag  haalt, dat zorgt ervoor dat het beslag beter plakt.
     
  7. Leg een aantal palmkoolbladeren in het beslag. Check met een houten eetstokje of je frituurolie warm genoeg is. Als er bubbeltjes langs het hout omhoog bubbelen is het heet. Je kan er ook een oud stukje brood in gooien. Als deze omhoog komt is het heet. Als je een thermometer hebt: 180 graden is de juiste temperatuur.
     
  8. Haal een palmkool blad uit het beslag, en doe deze in de pan. Als er genoeg ruimte is kan je meerdere bladeren tegelijk frituren. Met een ijzeren tang draaien, tot de bladeren aan beide kanten knapperig zijn. Haal uit de pan en laat uitlekken op het keukenpapier.
     
  9. Dan de volgende bladeren erin. Serveer 2 a 3 palmkoolbladeren per persoon. Snufje zeezout over de tempura heen en serveren met amandel-yoghurt sausje.