Pannenkoekjes Peking Eend

Pannenkoekjes Peking Eend

Omschrijving

PANNENKOEKJES PEKING EEND

Dit voorgerecht voor 4 personen hoort bij ons Kerstmenu 2020 met gevogelte. Bekijk het hele menu hier.

Een klassiek Chinees jasje voor onze Hollandse Eend. Met eenvoudig zelfgemaakte pannenkoekjes en rauwkost een smakelijke starter voor vleesliefhebbers deze Kerst. Wist je dat Wild op vleesgebied een hele duurzame keuze is? Lees hier meer in het interview met jager en wildexpert Dirk Jan.

Tip: Stap 1 tot 4, tot en met het roosteren van de eend, kunnen ook de dag van tevoren gedaan worden.

Recept, koken en fotografie: Marie Sophie en Mees van Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Meng voor de pannenkoekjes de bloem met het kokende water en het zout. Roer met een pollepel door elkaar, tot het een soort klontjes worden. Laat het deeg afkoelen, want nu is het nog te heet om te kneden.
     
  2.  Kneed het deeg tot een soepele bal. Het mag iets plakkerig zijn, maar als het te plakkerig is, voeg dan een beetje extra bloem toe. Pak het deeg in in plasticfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
     
  3.  Maak ondertussen de Hoi Sin saus. Hak de knoflook en de gember fijn. Verhit de olijfolie in een sauspannetje en fruit hierin op laag vuur de knoflook aan. Voeg de five spices toe en bak ze kort mee. Schep vervolgens de misopasta, de agave en voeg de witte wijnazijn toe. Laat de saus op laag vuur vijf minuten pruttelen. Schep in een potje, laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
     
  4.  Verwarm voor de geroosterde eend de oven voor op 180 graden. Dep de eend droog en wrijf in met de five spices en de agave. Besprenkel met wat olijfolie. Rooster de eend in een ovenschaaltje in 1 uur gaar met een krokant velletje.
     
  5. Maak ondertussen de pannenkoekjes. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes. Rol er bolletjes van en druk ze een beetje plat. Kwast steeds een bolletje in met olie en leg een bolletje op. Rol zo twee bolletjes tegelijk uit tot een dunne lap van zo’n 20 cm doorsnee. Kwast beide platte kanten in met olie.
     
  6. Verhit een koekenpan en bak hierin de pannenkoekjes 1 minuut per kant, tot er bruine puntjes beginnen te ontstaan op het deeg. Trek de twee laagjes gelijk los van elkaar als ze nog warm zijn. Laat de pannenkoekjes afkoelen.
     
  7. Laat de eend afkoelen en snijd al het vlees van het karkas. Snijd het vlees in kleine stukjes. Bewaar tot vlak voor het serveren in de koelkast.
     
  8. Schil de winterwortel en snijd in dunne reepjes van zo’n 5 cm lang. Snijd ook de bosui en komkommer in reepjes van hetzelfde formaat. Dunne bosuitjes in ringetjes mag ook ;-)
     
  9. Warm de stukjes eend vlak voor het serveren op in een koekenpan met een scheutje olie. Verwarm de pannenkoekjes eventueel even in de oven.
     
  10. Serveer de eend met de pannenkoekjes, Hoi Sin saus en gesneden groenten. Laat iedereen zelf de pannenkoekjes beleggen, of rol ze alvast en geef er per persoon vier.