Pasta Romanesco met Parmezaan en Pijnboompitten

Pasta Romanesco met Parmezaan en Pijnboompitten
Download pdf

Het recept

Romanesco, het nootachtige broertje van Broccoli én Bloemkool. Ook wel 'torentjesbloemkool' genoemd (of is dat alleen in huishoudens met kinderen?) :-) Snijd eenvoudig de losse 'torentjes' van de kool af, zoals bloemkool- of broccoliroosjes, ze zijn hetzelfde formaat. Kook of stoom de roosjes enkele minuten, en rooster ze daarna even in de koekenpan tot de roosjes goudgeel kleuren. En weet je... Romanesco ziet er misschien exotisch uit, maar komt direct van onze teler Erik van Eko de Eerste.

Een herfstige Pasta Romanesco: simpel, maar lekker krachtig van smaak. In 20 minuten op tafel!

Voor extra pit voeg je een fijngesneden rood pepertje toe, zonder zaden.

Receptuur en koken: Marie Sophie en Mees, Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Kook de Romanesco-roosjes in 2-3 minuten beetgaar, giet af onder koud stromend water zodat ze niet verder doorgaren.
     
  2. Kook in een andere pan de pasta volgens gebruiksaanwijzing gaar.
     
  3. Verhit ondertussen een el olijfolie in koekenpan of wok. Voeg de Romanesco roosjes toe en wok gedurende een paar minuten tot ze licht goudbruin kleuren.
     
  4. Voeg nu de knoflook en evt. chilli toe, daarna de pijnboompitten en sultanarozijnen.
     
  5. Nu voeg je de gekookte pasta toe met het citroensap en -rasp, en de gesneden peterselie. Hussel het geheel lekker door elkaar in de wok.
     
  6. Serveer de pasta met een drupje olijfolie en wat geraspte Parmezaan.

Ingrediënten

  • 1 verse Romanesco, de roosjes ('torentjes') gesneden
  • 2 el olijfolie om te bakken en braden
  • 350-400 gram spelt fusilli pasta
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 100 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 50 gram sultana rozijnen
  • rasp van 1 hele citroen
  • sap van een halve citroen
  • grote hand fijngesneden platte of krulpeterselie
  • handvol Parmezaanse kaas, geraspt
  • evt: 1 rood pepertje, zonder zaadjes en fijngesneden