Pastinaaksoep met groene Kruiden topping (vega)

Pastinaaksoep met groene Kruiden topping (vega)

Omschrijving

Pastinaak is een van mijn favoriete groenten. Vooral de veelzijdigheid is fijn; het laat zich goed verwerken in een soep, is een prima vervanger voor aardappel en heeft een stevige structuur.

Net als wortel en zoete aardappel heeft de pastinaak een zoete ondertoon, maar daarnaast ook nog iets fris. Pastinaak laat zich goed combineren met allerlei kruiden, maar in deze soep wilde ik de pure smaak naar voren laten komen.

Deze soep is warm, stevig en romig en precies wat je nodig hebt op een koude, winterse dag.

Tip: wil je deze soep vegan maken? Vervang dan de slagroom door Soja cuisine. 

Tip: serveer ook roomkaas bij de soep en de pita's

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Schil de pastinaken en snijd ze in stukken. Halveer de prei over de lengte, was deze goed en snijd hem in stukken. Pel de tenen knoflook. Doe alle groenten in een grote pan. Meng met een scheut olijfolie en zet op het vuur. Bak de groenten al omscheppend vijf minuten. Voeg het water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.
     
  2. Hak ondertussen de bieslook (of gebruik gedroogde bieslook) en peterselie fijn. Rasp de schil van de citroen. Meng de kruiden en de citroenrasp met één eetlepel citroensap. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
     
  3. Rooster de pita's in een broodrooster of in de oven.
     
  4. Pureer de pastinaak soep met de slagroom tot een romige soep. Breng op smaak met zout en peper.
     
  5. Schep de soep in kommen en bestrooi met de groene kruidenmix. Serveer met de speltpita's.

    Tip: wil je deze soep vegan maken? Vervang dan de slagroom door Soja cuisine. 

    Tip: serveer ook roomkaas bij de soep en de pita's