Peren Frangipane Taart (kan glutenvrij)

Peren Frangipane Taart (kan glutenvrij)

Omschrijving

Laatst kwam er bezoek; of we ook nog taart voor ontvangst wilden. Ja! Dus aan de slag met datgene wat er in huis was. Een frangipane kwamen we op uit en kon gemaakt worden, alleen ontbrak het amandelmeel.

Dus vrouwlief alle amandelen uit een notenmix gevist en malen maar! Het resultaat werd enorm gewaardeerd, dus uitschrijven dat recept...

Nou ja, zoals het spontane baksel destijds wordt het niet meer, maar dit is wel een heel fijne benadering. Gewoon met amandelmeel dit keer; wel zo makkelijk, nietwaar?

Frangipane is een soort amandelspijs vulling die je meebakt met de taart. Je maakt dan ook twee deegjes, met deels dezelfde ingrediënten. Voor kinderen ook een lieve lust om te maken, want die kunnen nu dubbelop beslagkommen uitschrapen én hun vingers aflikken ;-)

Door bloem door glutenvrij bloem of havermeel te vervangen heb je trouwens ook al heel makkelijk een glutenvrije taart.

Bereidingswijze

Voor het deeg

  • 50 g rietsuiker

  • 175 g speltbloem (of havermeel voor glutenvrij)

  • 50 g amandelmeel

  • snufke zout

  • 100 g boter op kamertemperatuur

  • 1 ei

Deeg bereiden

  1. Meng de rietsuiker met bloem en amandelmeel. Snijd de boter in blokjes en kneed met het ei door het bloemmengsel. Kneed tot een samenhangende bal en laat eventueel een half uur rusten in de koelkast.

Voor de frangipane

  • 100 g boter op kamertemperatuur

  • 80 g rietsuiker

  • 120 g amandelmeel

  • 2 eieren

  • snufke zout

  • rasp van halve citroen

  • sap van halve citroen

  • eventueel: snufke vanille bourbon poeder

Frangipane bereiden

  1. Roer ondertussen voor de frangipane de boter zacht met de rietsuiker en spatel het amandelmeel en de eieren erdoor. Breng op smaak met een snufke zout en de rasp en het sap van een halve citroen.

Taart afmaken

  1. Schil de peren en snijd in parten.

  2. Verwarm de oven voor op 180°C.

  3. Rol het deeg uit op een met boem bestrooid aanrecht en leg in een quichevorm. Druk de randen goed aan en snijd eventueel het overtollige deeg af. Schep de frangipane op de bodem van de taart en verdeel de peertjes erover. Bestrooi eventueel nog met een beetje suiker.

  4. Bak de taart in 30-35 minuten gaar.