Perencake met Saffraan en Kardemom

Perencake met Saffraan en Kardemom
Download pdf

Het recept

Dit nagerecht voor 10 personen hoort bij een van onze Kerstmenu's 2020. Bekijk het hele menu van Marie Sophie hier. 

De helft voor Kerstavond, de andere helft de volgende dag bij de koffie. Marie Sophie maakte 'm met extra veel liefde! "Ik heb echt een zwak voor een goede showstopper. Voel je dus vooral vrij om de taart nog feestelijker te versieren, met hagelslag, karamel, eetbare bloemen, extra fruit. Ben heel benieuwd hoe jullie kerstcakes eruit zien!"
 
Nog een tip: De taart met crème wordt steviger als deze even in de koelkast staat. Je kunt dit recept dus prima een dag tevoren maken, het mooiste is wel om de cake pas vlak voor het serveren te versieren. Wil je weten hoe je de crème zo glad mogelijk op de cake krijgt? Er staan allerlei video’s op youtube, zoek bijvoorbeeld op ‘buttercream cake’.

Recept, koken en fotografie: Marie Sophie en Mees van Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Meng de karnemelk met de saffraandraadjes en laat even weken. Weeg ondertussen de rest van de ingrediënten af.Verwarm de oven voor op 170 graden.
     
  2. Bekleed twee springvormen van 18 cm doorsnee met bakpapier en vet de randen in.
     
  3. Schil de peren en snijd ze in blokjes.
     
  4. Meng de bloem met de kardemom.Klop de roomboter en de suiker samen licht en luchtig met een handmixer (of een staande mixer). Voeg de eieren een voor een toe. Voeg eventueel ook een eetlepel bloem toe, om te voorkomen dat het beslag gaat schiften.
     
  5. Voeg de helft van de bloem en de helft van de karnemelk toe aan het beslag en klop tot het tot een egaal beslag is gemengd, voeg vervolgens de rest van de bloem en karnemelk toe en meng weer tot een egaal beslag.
     
  6. Roer als laatste de baking soda door de witte wijnazijn, let op; dit gaat schuimen. Klop kort het bakingsoda-mengsel door het beslag en spatel als laatste de blokjes peer erdoor.
     
  7. Bak de cake in 30-35 minuten gaar. Je kan testen of de cake gaar is door er met een sateprikker in te prikken. Komt deze er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Laat de cakes helemaal afkoelen.
     
  8. Klop voor de crème de roomboter met de poedersuiker met een handmixer of staande mixer tot het goed gemengd is, zo’n vijf minuten. Voeg vervolgens de roomkaas toe en klop nog vijf minuten luchtig.
     
  9. Smelt de witte chocolade au bain marie. Doe het rustig en zorg ervoor dat de chocolade niet te heet wordt. Schep de witte chocolade al kloppend bij het mengsel. Laat nog vijf minuten doorkloppen, tot een luchtige, maar wel stevige crème.
     
  10. Plak de eerste cake met een lepel crème op een plat bord of een plank. Verdeel 1/3e van de crème over de bovenkant van de cake en smeer egaal uit.
     
  11. Leg de tweede cake ondersteboven op de onderste cake en druk goed aan. Verdeel de rest van de crème over de buitenkant van de cake. Gebruik een lange, metalen spatel om de crème gelijkmatig over de cake te verdelen.
     
  12. Schraap met de spatel langs de zijkanten en de bovenkanten van de cake om de crème zo glad mogelijk te krijgen. Maak de randjes van het bord schoon en zet de cake tot gebruik in de koelkast.
     
  13. Versier de cake met de gedroogde goudsbloem en stukjes peer. Geef eventueel vlak voor het serveren nog een drupje Rinse Schenkstroop aan de zijkant. Doe dit niett van tevoren, want druppels blijven doorlopen ;-)

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 225 ml karnemelk
  • 3 draadjes saffraan
  • 2 peren
  • 120 gram zachte roomboter
  • 300 gram rietsuiker
  • 2 eieren (beetje flinke)
  • 325 gram bloem
  • 1 flinke tl kardemompoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1 el witte wijnazijn (of natuurazijn)

Voor de crème:

  • 75 g roomboter, op kamertemperatuur 
  • 300 g poedersuiker, goed gezeefd
  • 75 g roomkaas naturel
  • 100 gram witte chocolade; vivani kookchocolade 

Als topping:

  • 1 handje gedroogde goudsbloem (of ander eetbaar bloemetje, go wild!)
  • 2 peren
  • evt. Rinse Schenkstroop